kozmos.hr
Svemir

Astronomski tim otkrio novu Super Zemlju

Najveća super-Zemlja ikad. Izvor: Yayimages.com.
objavljeno

Pomoću NASA-inog satelita za otkrivanje egzoplaneta, poznatog kao Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), međunarodni tim astronoma uspio je otkriti novi egzoplanet s izrazito kratkim orbitnim periodom. Ovaj nedavno otkriveni vanzemaljski svijet, nazvan Wolf 327 b, nešto je veći i približno 2,5 puta masivniji od Zemlje. Ovaj značajan nalaz objavljen je u znanstvenom radu 22. siječnja na otvorenom serveru arXiv.

Od svog lansiranja u travnju 2018. godine, TESS je identificirao više od 7.000 potencijalnih egzoplaneta, označenih kao TESS-ovi Objekti Interesa ili TOI. Do sada je potvrđeno njih 415. TESS provodi detaljno istraživanje približno 200.000 najsjajnijih zvijezda u blizini Sunca, s ciljem otkrivanja tranzitnih egzoplaneta, koje variraju od malih, stjenovitih svjetova do velikih plinovitih divova.

Potvrda

Felipe Murgas sa Sveučilišta La Laguna u Španjolskoj, zajedno sa timom astronoma, izvijestio je o potvrdi još jednog TOI-a koji je TESS nadzirao. Prema nedavno objavljenoj studiji, u svjetlosnoj krivulji zvijezde Wolf 327, koja je blizu M-patuljastog tipa, identificiran je signal tranzita. Planetarni karakter ovog signala potvrđen je dodatnim fotometrijskim mjerenjima, visokorezolucijskim slikanjem i mjerenjima radijalne brzine (RV).


Istraživači su napisali: “Detekciju događaja tranzita predvodila je NASA-ina misija TESS, a zemaljska promatranja potvrdila su da se tranziti događaju na zvijezdi Wolf 327. Dodatna mjerenja radijalne brzine, obavljena pomoću spektrografa CARMENES, omogućila su nam da utvrdimo masu kandidata i potvrdimo njegovu planetarnu prirodu.”

Super Zemlja

Wolf 327 b ima radijus od 1,24 puta veći od Zemljinog, a njegova masa izmjerena je kao 2,53 puta veća od Zemljine mase. Planet obilazi svoju matičnu zvijezdu svakih 13,7 sati, na udaljenosti od oko 0,01 astronomske jedinice (AU) od nje, a njegova ravnotežna temperatura procjenjuje se na gotovo 1.000 kelvina (K). Stoga je tim pod vodstvom Murgasa klasificirao Wolf 327 b kao super-Zemlju s ultra-kratkim periodom ( ultra-short-period – USP).

Rezultati ukazuju na to da je Wolf 327 b stjenoviti planet s unutarnjim sastavom sličnim Merkuru. Astronomi pretpostavljaju da ovaj egzoplanet ima značajnu željeznu jezgru okruženu manjim slojem plašta, te da posjeduje gotovo zanemarivu atmosferu vodika i helija. Što se tiče same zvijezde Wolf 327, riječ je o 4,1 milijardu godina staroj M-patuljastoj zvijezdi spektralnog tipa M2.5 V, koja se nalazi na udaljenosti od približno 93 svjetlosne godine. Zvijezda ima samo 40% veličine i mase Sunca.

Autori rada zaključuju da je Wolf 327 b zanimljiv dodatak postojećem uzorku USP planeta koji orbitiraju oko M-patuljastih zvijezda, s obzirom na njegov zanimljiv unutarnji sastav i povoljne metrike za detekciju sekundarnih tranzita pomoću svemirskog teleskopa James Webb (JWST). Također postoji visoka vjerojatnost da oko zvijezde Wolf 327 orbitira i više planeta, s obzirom na to da se USP planeti obično nalaze u sustavima s više planeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.