kozmos.hr
Astronomija

Novootkriveni planet ima najdužu orbitu do sada zabilježenu TESS misijom

Ilustracija dva planeta i zvijezde u sustavu TOI-4600 Zasluge: Zasluge: Tedi Vick
objavljeno

Ledeno-plinski div otkriven je u sustavu koji također skriva “toplog Jupitera”. Od više od 5.000 planeta, poznatih izvan našeg Sunčevog sustava, većina ima orbite koje su nevjerojatno blizu svojim zvijezdama. Preko 80% potvrđenih egzoplaneta ima orbite kraće od 50 dana, smještajući ove vruće svjetove najmanje dvostruko bliže njihovim zvijezdama nego što je Merkur našem Suncu.

Astronomi postupno stječu uvid u formaciju, evoluciju i sastav ovih planeta. No, slika je nejasnija za planete s duljim orbitalnim razdobljima. Takvi planeti, čije se orbite protežu od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, teže su za detektiranje.

Novi podaci

Sada je lista planeta s dugim orbitalnim razdobljima proširena s dva nova unosa. Astronomi s MIT-a, Sveučilišta u Novom Meksiku i drugih institucija otkrili su rijedak sustav koji sadrži dvije planete s dugim orbitama oko zvijezde TOI-4600, udaljene 815 svjetlosnih godina od Zemlje.

Tim je utvrdio da zvijezda ima unutarnji planet s orbitom od 82 dana, slično Merkuru, dok drugi, vanjski planet obilazi svakih 482 dana, smještajući ga negdje između orbite Zemlje i Marsa.

Ovo otkriće temelji se na podacima s NASA-inog satelita TESS, misije koju vodi MIT, koja prati najbliže zvijezde u potrazi za potencijalnim egzoplanetama. Novi, udaljeniji planet ima najdužu orbitu koju je TESS do sada detektirao. Također je jedan od najhladnijih, s temperaturom od otprilike -83 stupnja Celzijusa, dok je unutarnji planet topliji, s oko 77 stupnjeva Celzijusa.

Divovski planeti, poput Jupitera i Saturna

Vjerojatno je da su oba planeta plinski divovi, poput Jupitera i Saturna. Dva planeta smanjuju jaz između “vrućih Jupitera” i mnogo hladnijih plinskih divova iz našeg Sunčevog sustava.

“Dulji orbitalni sustavi su relativno neistražena područja”, komentira Katharine Hesse iz MIT-ovog Kavli instituta za astrofiziku i svemirska istraživanja. Rezultate su danas objavili u časopisu Astrophysical Journal Letters.

TESS kontinuirano prati svjetlinu zvijezda, tražeći znakove egzoplaneta. U 2020. jedan tranzit zabilježen je blizu sazviježđa Draco, pod imenom TOI-4600.

“Za misije poput TESS-a, gdje se svaka regija neba promatra 30 dana, potrebno je akumulirati dovoljno promatranja kako bi se pronašli planeti s duljim orbitalnim periodima”, napominje Hesse.

U 2021. godini, kada se Mireles pridružio timu, nastavio je istraživanje, tražeći dodatne podatke koji bi objasnili posljednji, zbunjujući tranzit.

“Nakon svakog proučenog sektora podataka, tražio sam drugi tranzit. U prvih pet sektora ga nije bilo”, prisjeća se Mireles. Udaljenost između dvije planete, slična udaljenosti između Merkura i Marsa, sugerira postojanje drugih planeta u sustavu.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube