kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Bivši kanadski astronaut predlaže da James Webb istraži nastanjivi egzoplanet Kepler-442b
Astronomija

Bivši kanadski astronaut predlaže da James Webb istraži nastanjivi egzoplanet Kepler-442b

Egzoplanet Kepler-442b. Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Bivši kanadski astronaut Chris Hadfield predlaže da James Webb potraži znakove života na egozplanetu Kepler-442b. Radi se o izvrsnom kandidatu za promatranje.

Svemirski teleskop James Webb

NASA-in teleskop James Webb sprema se za službeni početak znanstvenih operacija ovog ljeta. Znanstvenici su prilično uzbuđeni kada je riječ o skeniranju udaljenih svjetova u potrazi za znakovima života.

Istraživači su dosad potvrdili postojanje gotovo 5000 egzoplaneta, a mnogi još čekaju potvrdu. Od procijenjenih 300 milijuna planeta za koje se sumnja da bi na njima mogla postojati tekuća voda, a time i život, samo je NASA-ina misija Kepler potvrdila nekoliko stotina egzoplaneta.

Kanadski astronaut Chris Hadfield također ima svoj prijedlog za istraživanje egzoplaneta. Nedavno je izjavio kako je Kepler-442b  izvrstan planet za promatranje od strane NASA-inog teleskopa James Webb. Hadfieldovo obrazloženje bilo je da neki stručnjaci vjeruju da Kepler-442b, udaljen oko 1200 svjetlosnih godina od Zemlje, potencijalno nastanjiviji od našeg vlastitog planeta.


Kepler-442b

U radu objavljenom u The Astrophysical Journal 2015., tim astrobiologa tvrdio je da nekoliko egzoplaneta koje su identificirale NASA-ine misije Kepler i K2, uključujući Kepler-442b, vrlo vjerojatno posjeduju tekuću vodu na površin, kao što je to slučaj sa Zemljom. “Rasporedili smo poznate planete Kepler i K2 prema nastanjivosti i otkrili da nekoliko ima veće vrijednosti H [mogućnost nastanjivosti] od Zemlje”, stoji u radu.

Cilj istraživača bio je smanjiti broj kandidata za egzoplanete kako bismo mogli što prije promatrati najvjerojatnije kandidate. “Osmislili smo način da uzmemo sve dostupne podatke promatranja i razvijemo shemu određivanja prioriteta, tako da kada postoje stotine dostupnih ciljeva, možemo reći: ‘U redu, ovo će biti onaj s kojim želimo početi’, izjavio je još 2015. glavni autor Rory Barnes sa Sveučilišta Washington.

James Webb može zaviriti u atmosfere udaljenih egzoplaneta

NASA-in teleskop James Webb koristit će različite metode kako bi izbliza zavirio u atmosfere egzoplaneta koji kruže oko udaljenih zvijezda. Neki znanstvenici čak smatraju da će biti dovoljno osjetljiv da uoči zagađenje atmosfere od bilo koje potencijalne vanzemaljske civilizacije.

Teleskop je nedavno snimio svoju prvu zvijezdu, a sada kalibrira delikatan niz zlatnih zrcala. Uskoro ćemo dobiti najbolju priliku dosad da izbliza pogledamo nastanjive planete izvan našeg Sunčevog sustava.

https://kozmos.hr/svemirski-teleskop-james-webb-donosi-revoluciju-u-mapiranju-atmosfera-egzoplaneta/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Comparative Habitability of Transiting Exoplanets, Rory Barnes, Victoria S. Meadows, Nicole Evans, Published 2015 November 19, The American Astronomical Society, The Astrophysical Journal, Volume 814, Number 2, 91

Tangermann V. (23. veljače 2022.), Former Astronaut Suggests Specific Planet for James Webb to Search for Life, Futurism.com (pristup 3. ožujka 2022.)


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.