kozmos.hr
Astronomija

Prvi egzoplanet otkriven pomoću NEID Earth Twin Survey-a

Prvi egzoplanet otkriven pomoću NEID Earth Twin Survey-a
objavljeno

Međunarodni tim astronoma ostvario je značajan iskorak u istraživanju egzoplaneta, otkrivši novi planet u orbiti obližnje zvijezde HD 86728. Ovaj planet, nazvan HD 86728 b, prvo je otkriće u sklopu programa NEID Earth Twin Survey (NETS), usmjerenog na pronalazak planeta male mase u blizini sjajnih zvijezda.

Ovo otkriće omogućeno je zahvaljujući NEID-u, izuzetno naprednom spektrografu koji pomiče granice tehnologije u otkrivanju egzoplaneta. Instaliran na WIYN1 teleskopu promjera 3,5 metara u Opservatoriju Kitt Peak u Arizoni, NEID kombinira optičke i blisko-infracrvene mogućnosti kako bi s ekstremnom preciznošću detektirao male promjene u svjetlosti zvijezda uzrokovane prisutnošću planeta. Njegov sofisticirani, ekološki stabiliziran sustav posebno je učinkovit u otkrivanju planeta koji bi u drugim uvjetima ostali nevidljivi.

Tim, predvođen Arvindom F. Guptom iz Nacionalnog laboratorija za optičku i infracrvenu astronomiju u Tucsonu, promatrao je zvijezdu HD 86728, sjajnu zvijezdu tipa G, udaljenu 48,6 svjetlosnih godina od Zemlje. Korištenjem NEID-a, otkrili su planet HD 86728 b koji kruži oko ove zvijezde.


HD 86728 b: Zanimljiv novi svijet

Planet HD 86728 b izdvaja se zbog svojih specifičnih karakteristika, koje otvaraju mnoge mogućnosti za daljnja istraživanja. Orbitira svoju zvijezdu u gotovo savršenoj kružnoj orbiti svakih 31,15 dana na udaljenosti od 0,19 AU (astronomskih jedinica). Njegova masa iznosi oko 9,16 puta više od Zemljine, što ga svrstava u kategoriju takozvanih super-Zemalja.

Posebno je zanimljivo da većina planeta sličnih masa i orbitalnih perioda obično pripada sustavima s više planeta. Ako se potvrdi da je HD 86728 b jedini planet u ovom sustavu, to bi ga svrstalo u rijetku skupinu od samo 12% planeta koji nemaju poznate pratioce. Astronomi naglašavaju da su potrebna daljnja opažanja kako bi se isključila mogućnost postojanja dodatnih planeta u ovom sustavu.

Zvijezda HD 86728: Slična našem Suncu

HD 86728 ima mnogo zajedničkog s našim Suncem. Radijus joj je oko 24% veći od Sunčevog, dok je masa gotovo ista kao i masa Sunca. Zvijezda je relativno stabilna, s temperaturom površine od oko 5610 K, što je malo hladnije od našeg Sunca. Također, ima nešto višu razinu težih elemenata u svom sastavu, što je važno za formiranje planeta. Ove karakteristike čine je odličnim kandidatom za daljnja istraživanja egzoplaneta.

Otkriće HD 86728 b naglašava koliko su važni precizni instrumenti poput NEID-a u potrazi za udaljenim planetima. Ovi ekstremno precizni spektrografi radijalne brzine mogu detektirati i najmanje pomake u kretanju zvijezda, pomažući astronomima u otkrivanju planeta s manjim masama i dužim orbitalnim periodima. Kako objašnjavaju znanstvenici, “NEID i drugi napredni spektrografi postupno povećavaju osjetljivost za zvijezde koje imaju stabilan sjaj, što omogućuje otkrivanje planeta sličnih Zemlji.” Ova tehnologija predstavlja velik korak prema pronalasku planeta s uvjetima pogodnim za život, otvarajući nove mogućnosti za istraživanje života izvan našeg Sunčevog sustava.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.