kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • XRISM teleskop otkrio željezo zagrijano na 10 milijardi Kelvina oko supernove
Astronomija

XRISM teleskop otkrio željezo zagrijano na 10 milijardi Kelvina oko supernove

objavljeno

Novi svemirski teleskop donosi revoluciju u promatranju supernova i crnih rupa, pružajući dosad neviđene detalje o ovim kozmičkim fenomenima.


XRISM: misija koja nadmašuje očekivanja

XRISM (Misija rendgenskog snimanja i spektroskopije), lansirana prošle godine, već je donijela izvanredne znanstvene rezultate koji bi mogli promijeniti naše shvaćanje svemira visokih energija. Ovu misiju vodi Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), uz sudjelovanje NASA-e i Europske svemirske agencije (ESA), a XRISM nadmašuje sva očekivanja. Kako prenosi IFLScience, oako je prvotno zamišljena kao privremena misija koja će popuniti prazninu koju su ostavili stari rendgenski opservatoriji poput NASA-inog Chandre i ESA-inog XMM-Newtona, najnoviji rezultati pokazuju da je XRISM mnogo više od privremene zamjene — radi se o revolucionarnoj misiji.

Kao dio svojih ranih promatranja, XRISM je usmjerio svoje senzore prema N132D, ostatku supernove u Velikom Magellanovom oblaku, satelitskoj galaksiji udaljenoj 160.000 svjetlosnih godina od Zemlje. Iako je ova zvijezda eksplodirala prije otprilike 3.000 godina, XRISM nam sada donosi neviđene uvide u ostatke te eksplozije.


Otkrivanje prave strukture ostatka supernove

Umjesto očekivane jednake, sferne ljuske od krhotina, XRISM-ova promatranja otkrila su složenu strukturu nalik kozmičkom prstenu. Štoviše, XRISM je izmjerio plazmu iz ove eksplozije koja se širi nevjerojatnom brzinom od 1.200 kilometara u sekundi.

Spektar supernove N132D, prikaz elemenata i temperature plazme.Zasluge za sliku: JAXA.
Spektar supernove N132D, prikaz elemenata i temperature plazme. Zasluge za sliku: JAXA.

Jedno od najfascinantnijih otkrića bila je temperatura plazme, koja je dosegnula milijune stupnjeva. Još nevjerojatnije, XRISM je zabilježio prisutnost atoma željeza zagrijanih na zapanjujućih 10 milijardi Kelvina, što je fenomen koji su astrofizičari predviđali, ali nikada nije bio izravno opažen. Ovo otkriće, omogućeno izvanrednom razlučivošću XRISM-a, predstavlja značajan iskorak u našem razumijevanju kako udarni valovi supernova djeluju i komuniciraju s okolnim materijalom.

Istraživanje tajni supermasivnih crnih rupa

Iako su XRISM-ova otkrića o supernovi impresivna, njegovi kapaciteti dosežu daleko dalje. Teleskop je također usmjerio svoje snažne senzore na NGC 4151, galaksiju udaljenu 62 milijuna svjetlosnih godina, koja skriva supermasivnu crnu rupu 30 milijuna puta veću od mase Sunca. XRISM je pružio detaljan prikaz materije koja kruži oko ove crne rupe, mapirajući područje od 0,001 do 0,1 svjetlosne godine — što je udaljenost između Sunca i Urana, a zatim 100 puta veća.

Analizirajući ovaj plin, znanstvenici se nadaju otkriti kako supermasivne crne rupe hrane, rastu i utječu na svoje galaksije domaćine. Ovi podaci pružaju dosad neviđenu jasnoću u procese koji upravljaju životnim ciklusima tih kozmičkih divova i mogu otkriti tragove o evoluciji galaksija kroz svemir.

Matteo Guainazzi, ESA-in projektni znanstvenik za XRISM, naglasio je važnost ove misije: “Ova promatranja su ključan korak u razumijevanju kako crne rupe rastu konzumirajući okolni materijal te pružaju nove uvide u eksplozivne smrti masivnih zvijezda.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.