kozmos.hr
Jeste li znali?

Znanstvenici žele sagraditi visokotehnološku verziju Noine arke na Mjesecu

objavljeno

Znanstvenici su predložili stvaranje banke gena na površini Mjeseca koja će štititi genetski materijal svih vrsta na Zemlji u slučaju globalne katastrofe na našem planetu.

Zemlja se neprestano suočava s prijetnjama nuklearnog rata, ubrzanim klimatskim promjenama, zagađenjem okoliša i prirodnim katastrofama poput erupcija supervulkana, potresa, tsunamija i udara asteroida. Bilo koji od ovih događaja može dovesti do gubitka tisuća vrsta životinja i biljaka, a s njima i najvažnijih prehrambenih lanaca, o kojima izravno ovisi opstanak čovjeka kao vrste.

U međuvremenu, banke gena na Zemlji su na ovaj ili onaj način osjetljive na globalne katastrofe.

Kako možemo stvoriti “Noinu arku” na Mjesecu?

Tim sa Sveučilišta u Arizoni predložio je stvaranje spremišta genetskog materijala na Mjesecu, predstavljajući detaljan projekt u govoru održanom na svemirskoj konferenciji Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), održanoj od 6. do 13. ožujka 2021. godine. ideja je koristiti gotove prirodne šupljine za stvaranje prave “Noine arke” na Mjesecu.

Trenutno je na površini Mjeseca otkriveno nekoliko stotina jama, za koje se vjeruje da su ostaci cijevi lave. S obzirom na to da je Mjesec geološki neaktivan, ove cijevi od lave mogle bi biti izvrsno skrovište za mnoge predmete. Konkretno – da djeluje kao idealno spremište za sjeme, spermu, jaja i DNK ugroženih vrsta životinja i biljaka na Zemlji.

Cijevi mjesečeve lave duboke su oko 80 m i promjera 80-100 m. Očekuje se da će tamošnje temperature ostati konstantne, u području od -25 0 C u usporedbi s površinskim razlikama od +130 0 C danju do -150 0 C noću. Također su dobro zaštićeni od zračenja i utjecaja malih meteorita.

Predloženi dizajn Noine arke na Mjesecu koji će djelovati kao banka gena za sve vrste na Zemlji. Izvor: Diaz-Flores i sur. / IEEE Aerospace Conference

Za skladištenje sjemena, sperme, jajašaca i DNA potrebne su kriogene temperature ispod -180 ° C. Pri takvim temperaturama, biomaterijal se može sigurno čuvati dugi niz stoljeća.

Skupina je predložila modularni proširivi dizajn za Noinu arku na Mjesecu, koji će se napajati fotonaponskim baterijama smještenim na mjesečevoj površini. Tijekom lunarnog dana stvorit će se dovoljno energije za hlađenje arke i danju i noću.

https://kozmos.hr/umjetna-inteligencija-detektirala-100-000-nepoznatih-mjesecevih-kratera/

Biomaterijali će se čuvati u kaseti, pakirani na okretnim policama. Stalci će biti smješteni u cilindričnom modularnom skladištu dužine 25 m i promjera 10 m. Ovim cilindričnim skladištima pristupit će se putem vertikalnih okna s dizalom ugrađenim u mjesečeve jame. Vertikalne mine također će uključivati laboratorije za provjeru integriteta uskladištenog biomaterijala i pripremu za transport natrag na Zemlju, da bismo uklonili i postavili potrebnu kasetu koja sadrži kriokonzervirani biomaterijal.

Operacije u mjesečevoj arci obavljat će roboti. Pobrinut će se da su svi uzorci sigurni. Izvor: Sveučilište u Arizoni

Prema izračunima autora projekta, za isporuku 50 uzoraka Mjesecu za svaku od 6,7 milijuna vrsta na Zemlji bit će potrebno najmanje 250 lansiranja raketa. Za usporedbu, bilo je potrebno 40 lansiranja raketa za sastavljanje ISS-a u niskoj Zemljinoj orbiti.

Dakle, 250 letova je, naravno, puno – ali to je još uvijek moguće kada je u pitanju stvaranje genetske “police osiguranja” za život na Zemlji.

Zašto trebamo poduzeti takve mjere opreza? Ne možemo li sačuvati vrste ovdje na Zemlji?

Ekolozi vjeruju da se trenutno na našem planetu događa šesto masovno izumiranje, uzrokovano isključivo ljudskim aktivnostima. Budući da su ljudi odgovorni za trenutno stanje planeta, kao i za činjenicu da se ono i dalje pogoršava, moraju nekako voditi računa o očuvanju raznolikosti organizama na njegovoj površini.

Objekt Global Seed Bank u norveškom arhipelagu Svalbard. Izvor: Crop Trust

Jedan od načina za očuvanje ove raznolikosti je izgradnja skladišnih prostora poput Globalne banke sjemena, smještene u norveškom arhipelagu Svalbard. Ovdje se u tunelu vječnog leda čuva sjeme biljaka iz cijelog svijeta. Postoje i “smrznuti zoološki vrtovi” koji u kriogenim uvjetima prikupljaju i pohranjuju životinjski genetski materijal.

Nažalost, takvi prostori imaju svojih nedostataka. 2017. godine voda od otapanja vječnog leda našla se u Globalnoj sjemenskoj banci, pokazujući da progresivne klimatske promjene prijete čak i takvim dobro zaštićenim objektima. Čak i da je izgrađen negdje drugdje, to mu ne bi jamčilo 100% sigurnost.

U ovom slučaju, ideja o skladištenju biološkog materijala kopnenih organizama izvan Zemlje nije tako loša i ne postoji druga mogućnost osim stvaranja ove Noine arke na Mjesecu.

Ta je ideja zapravo predložena prije više od deset godina, nedugo nakon što je pogon na Svalbardu pušten u rad. Ne treba ponovno opisivati koliko bi bilo teško stvoriti slično mjesto na Mjesecu i to se vjerojatno ne bi dogodilo u sljedećih nekoliko desetljeća, ali ono što je važno je da je projekt već pokrenut.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram- t.me/kozmoshr

Izvori:

• Dieckman, E. (2021, March 08). Engineers propose solar-powered lunar ark as ‘modern global insurance policy’.
• Linder, C. (2021, March 12). Scientists are planning to BUILD Noah’s Ark on the moon.
• Nasa/JPL/USGS, & Arizona, U. (2021, March 11). Lunar “Noah’s Ark” concept saves backup of millions of plants and animals.
• Randall, I. (2021, March 10). Scientists want to store animal sperm and egg samples on the moon as ‘insurance policy’.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube