kozmos.hr
Astronomija

Zemlja iz svemira: Barringerov krater

Barringerov krater. Zasluge: ESA.
objavljeno

Uoči Dana asteroida (30. lipnja), misija Copernicus Sentinel-2 pruža nam izvanredan pogled na takozvani Barringerov krater.

Prije otprilike 50.000 godina, željezno-nikalni meteorit, širine procijenjene na 30 do 50 metara, udario je u Sjevernu Ameriku, ostavljajući za sobom ogroman krater u današnjoj Arizoni. Silovit udar stvorio je zdjelasti krater promjera više od 1.200 metara i dubine 180 metara na nekadašnjoj ravnoj, kamenitoj ravnici.

Tijekom formiranja kratera, milijuni tona vapnenca i pješčenjaka izbačeni su iz kratera, prekrivajući tlo u radijusu od preko kilometra slojem krhotina. Veliki blokovi vapnenca, veličine malih kuća, bačeni su na rub kratera.

Jedna od glavnih karakteristika kratera je njegov kvadratični oblik, za koji se vjeruje da je posljedica nesavršenosti u stijenama koje su uzrokovale pucanje stijena u četiri smjera prilikom udara.

Široka perspektiva slike prikazuje krater u kontekstu okolnog područja. Udar se dogodio tijekom posljednjeg ledenog doba, kada je ravnica oko njega bila prekrivena šumom u kojoj su pasli mamuti i divovski ljenjivci.


Tijekom vremena, klima se promijenila i osušila. Pustinja koju danas vidimo pomogla je očuvanju kratera smanjujući eroziju, što ga čini izvrsnim mjestom za proučavanje procesa nastanka udarnih kratera.

Ahhh… ti udarni krateri

Udarni krateri su neizbježan dio postojanja kamenitih planeta. Nalaze se na svakom planetarnom tijelu u našem Sunčevom sustavu, bez obzira na veličinu. Proučavanjem udarnih kratera i meteorita koji ih uzrokuju, možemo saznati više o procesima i geologiji koji oblikuju cijeli naš Sunčev sustav.

Tijekom posljednja dva desetljeća, Europska svemirska agencija je pratila i analizirala asteroide koji prolaze blizu Zemlje. ESA-ini nadolazeći teleskopi Flyeye nadgledat će nebo u potrazi za ovim objektima blizu Zemlje, koristeći jedinstveni dizajn složenog oka za snimanje širokokutnih slika, što će poboljšati otkrivanje potencijalno opasnih asteroida.

ESA-ina letjelica Hera, koji će biti lansiran kasnije ove godine, pomno će istraživati asteroide i poboljšati naše razumijevanje ovih nebeskih tijela te nam pomoći bolje se pripremiti za buduće pokušaje skretanja asteroida.

Barringerov meteorski krater pruža izvanredan uvid u povijest našeg planeta i svemira. Proučavanje ovakvih kratera ne samo da obogaćuje naše znanje o prošlim događajima, već nas i priprema za buduće svemirske izazove. Uz naprednu tehnologiju i kontinuirano istraživanje, možemo bolje razumjeti i zaštititi naš planet od potencijalnih prijetnji iz svemira.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.