kozmos.hr
Astronomija

Webb otkrio ključnu molekulu za život u dubokom svemiru

objavljeno

Međunarodni su istraživači iskoristili NASA-in svemirski teleskop James Webb kako bi identificirali novi ugljikov spoj u svemiru, metil kation (CH3+). Ova ključna molekula, otkrivena u mladom zvjezdanom sustavu nazvanom d203-506 u Orionovoj maglici, udaljenom otprilike 1,350 svjetlosnih godina, omogućuje stvaranje složenijih ugljikovih struktura.

Metil Kation

S obzirom na to da ugljikovi spojevi čine temelj svega poznatog života, znanstvenici koji istražuju podrijetlo života na Zemlji i potencijal za život drugdje smatraju ove spojeve intrigantnima. Webb teleskop znatno je proširio ispitivanje međuzvjezdane organske kemije, područja koje obiluje spojevima koji sadrže ugljik.

Jedinstvene Mogućnosti Webb Teleskopa

Neprikosnovena prostorna i spektralna rezolucija te osjetljivost Webb teleskopa omogućili su ovo revolucionarno otkriće. Identifikacija nekoliko ključnih emisijskih linija iz CH3+ potvrdila je ovo otkriće. Marie-Aline Martin-Drumel sa Sveučilišta Paris-Saclay u Francuskoj, članica znanstvenog tima, naglasila je, “Ova detekcija potvrđuje iznimnu osjetljivost Webb teleskopa i ističe središnju ulogu CH3+ u međuzvjezdanoj kemiji.”

Ključna Uloga UV Svjetlosti u Formiranju Molekula

d203-506 je izložen potentnoj ultraljubičastoj (UV) svjetlosti od obližnjih vrućih, mladih, masivnih zvijezda. Istraživači teoretiziraju da UV zračenje može, kontraintuitivno, pokrenuti formiranje CH3+, čime se omogućuje stvaranje složenijih ugljikovih molekula.

Značajno je da se molekule opažene u d203-506 razlikuju od onih koje se obično nalaze u protoplanetarnim diskovima. Posebno, nisu otkriveni znakovi vode. Glavni autor Olivier Berné iz Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja u Toulouseu zaključio je, “Ovo jasno pokazuje da ultraljubičasto zračenje može drastično promijeniti kemiju protoplanetarnog diska. To bi moglo biti ključno u ranoj kemijskoj fazi podrijetla života.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube