kozmos.hr
 • Naslovnica
 • /
 • Svemir
 • /
 • Uzbuđujuće svemirske misije planirane za lansiranje u 2024. godini
Svemir

Uzbuđujuće svemirske misije planirane za lansiranje u 2024. godini

moon from atmosphere
objavljeno

Od južnog pola Mjeseca pa do ledeno prekrivenih oceana drugih svjetova, nekoliko uzbudljivih svemirskih misija je zakazano za lansiranje u 2024. godini. Niz novih misija u sklopu NASA-inog Artemis programa i inicijative za komercijalno lunarne terete (Commercial Lunar Payload Services) usmjerit će se na Mjesec. Svemirska istraživanja brže se razvijaju nego ikad prije, donoseći uzbuđenje i inspiraciju ljudima širom svijeta.

Svaka nova misija otvara nova vrata i donosi obećanje o novim znanjima i tehnologijama. Dinamika i brzina kojom se kreće istraživanje svemira pokazuju ljudsku znatiželju i neprekidnu težnju ka napretku. S obzirom na tehnološki napredak i međunarodnu suradnju, budućnost svemirskih istraživanja izgleda svjetlija nego ikada, i svaki smo korak bliže razumijevanju dubljih misterija našeg svemira i našeg mjesta u njemu.

U drugoj polovici godine očekuje se niz spektakularnih lansiranja: misija istraživanja marsovih mjeseca u rujnu, Europa Clipper i Hera u listopadu te Artemis II i VIPER na Mjesec u studenom – naravno, ukoliko sve bude išlo prema planu.


U članku za The Conversation, Ali M. Bramson, docentICA za Zemaljske, atmosferske i planetarne znanosti na Sveučilištu Purdue, ističe šest svemirskih misija koje s nestrpljenjem bi svi ljubitelji svemira trebali iščekivati u 2024. godini.

 1. Europa Clipper

NASA će lansirati misiju Europa Clipper s ciljem istraživanja Europe, jednog od najvećih Jupiterovih mjeseca. Europa je nešto manja od Mjeseca Zemlje i ima površinu prekrivenu ledom. Ispod njenog ledenog oklopa krije se vjerojatno ocean slane vode, za koji se smatra da sadrži više od dvostruke količine vode nego što sadrže svi Zemljini oceani zajedno.

Znanstvenici žele s misijom Europa Clipper istražiti mogućnost da je ocean Europe pogodno stanište izvanzemaljskog života.

Plan je da se to postigne prolaskom pored mjeseca Europe gotovo 50 puta kako bi se proučio ledeni omotač mjeseca, geologija njegove površine i njegov podzemni ocean. Misija će također pokušati detektirati aktivne gejzire koji izbijaju iz ovog mjeseca.vLansiranje je predviđeno za razdoblje koje započinje 10. listopada 2024. i traje 21 dan, kada će letjelica krenuti na putovanje prema Jupiterovom sustavu pomoću SpaceX Falcon Heavy rakete, s očekivanim dolaskom u 2030. godini.

 1. Lansiranje Artemis II

Program Artemis, nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz grčke mitologije, predstavlja NASA-in plan za povratak ljudi na Mjesec i uključuje slanje prvih astronauta od 1972., uključujući prvu ženu i prvu osobu obojene kože. Artemis također obuhvaća planove za dugoročno i održivo prisustvo u svemiru, što bi trebalo postaviti temelje za buduće misije na Mars.

Artemis II predstavlja prvu misiju s posadom u okviru ovog programa, a planirano je da četiri astronauta provedu 10 dana u misiji.

Misija gradi na uspjehu Artemis I, koji je poslao neoposadljenu kapsulu u orbitu oko Mjeseca krajem 2022. godine.

Artemis II cilja postaviti astronaute u orbitu oko Mjeseca prije njihova povratka na Zemlju, s planiranim lansiranjem u studenom 2024. godine. Međutim, postoji mogućnost odgode do 2025. godine, ovisno o spremnosti svih neophodnih komponenti, uključujući svemirska odijela i opremu za kisik.


 1. VIPER u potrazi za vodom na Mjesecu

VIPER, skraćenica za Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, je robot veličine kola za golf koji će NASA koristiti za istraživanje južnog pola Mjeseca krajem 2024. godine.

Izvorno planirana za lansiranje u 2023., misija je odgođena kako bi se omogućilo dodatno testiranje sustava slijetanja, razvijenog od strane privatne kompanije Astrobotic u sklopu Commercial Lunar Payload Services programa.

Ova robotska misija dizajnirana je za traženje volatilnih spojeva, kao što su voda i ugljični dioksid, koji lako isparavaju pri lunarnim temperaturama. Ovi materijali bi mogli poslužiti kao resursi za buduće ljudske misije na Mjesecu. VIPER će se oslanjati na baterije, toplinske cijevi i hladnjake tijekom svoje 100-dnevne misije, dok se kreće sve od ekstremnih temperatura lunarnog dana do ledenih sjenovitih regija Mjeseca.

Lansiranje VIPER-a i njegova slijetanje na Mjesec su planirani za studeni 2024.

 1. Misije Lunar Trailblazer i PRIME-1

NASA je nedavno uložila u klase malih, ekonomičnih planetarnih misija poznatih kao SIMPLEx, ili Small Innovative Missions for Planetary Exploration. Ove misije štede troškove tako što se priključuju na druge lansiranja kao takozvani sekundarni teret. Jedan takav primjer je Lunar Trailblazer. Kao i VIPER, i Lunar Trailblazer će tražiti vodu na Mjesecu.

No, za razliku od VIPER-a koji će sletjeti na površinu Mjeseca i istraživati određeno područje u blizini južnog pola, Lunar Trailblazer će orbitirati oko Mjeseca, mjeriti temperaturu površine i mapirati lokacije vodenih molekula globalno.

Trenutno, Lunar Trailblazer je na putu da bude spreman u ranoj 2024. Međutim, budući da je sekundarni teret, vrijeme lansiranja ovisi o spremnosti primarnog tereta, a to je misija PRIME-1, planirana za sredinu 2024. godine.

PRIME-1 će bušiti površinu Mjeseca kao proba za vrstu bušilice koju će koristiti VIPER. No, datum lansiranja ovisit će o tome kako će proći ranija lansiranja. Ranija misija Commercial Lunar Payload Services s istim partnerom za slijetanje odgođena je do najranije veljače 2024., a daljnja kašnjenja bi mogla odgoditi PRIME-1 i Lunar Trailblazer.

 1. JAXA-ina misija istraživanja Marsovih mjeseci

Iako Mjesec ima mnoge posjetitelje – kako velike, tako i male, robotske i s posadom – planirane za 2024., Marsovi mjeseci, Fobos i Deimos, također će uskoro dobiti posjetitelja. Japanska svemirska istraživačka agencija, ili JAXA, ima u razvoju robotsku misiju pod nazivom Martian Moon eXploration, ili MMX, planiranu za lansiranje u rujnu 2024.

Glavni znanstveni cilj misije je odrediti podrijetlo Marsovih mjeseci. Nije jasno jesu li Fobos i Deimos bivši asteroidi koje je Mars zarobio svojom gravitacijom ili su nastali iz ostataka već u orbiti oko Marsa. Svemirska letjelica će provesti tri godine oko Marsa obavljajući znanstvene operacije kako bi promatrala Fobos i Deimos. MMX će također sletjeti na površinu Fobosa i prikupiti uzorak prije povratka na Zemlju.

 1. ESA-ina misija Hera

Hera je misija Europske svemirske agencije usmjerena na povratak asteroidnom sustavu Didymos-Dimorphos koji je NASA-ina misija DART posjetila u 2022. godini.

DART nije samo posjetio ove asteroide, već se sudario s jednim od njih kako bi testirao tehniku planetarne obrane poznatu kao “kinetički udar”. DART je udario Dimorphos tako snažno da je promijenio njegovu orbitu.

Tehnika kinetičkog udara podrazumijeva udaranje određenog objekta kako bi se promijenila njegova putanja. Ovo bi se moglo pokazati korisnim ako čovječanstvo ikada pronađe potencijalno opasan objekt na putu sudara s Zemljom i bude potrebno preusmjeriti ga. Hera će biti lansirana u listopadu 2024. godine i krenut će prema Didymosu i Dimorphosu krajem 2026. godine, gdje će proučavati fizička svojstva asteroida.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.