kozmos.hr
Tehnologija

TitanAir: U potrazi za tajnama Titana

Ilustracija kako bi TitanAir mogao izgledati. Quinn Morley.
objavljeno

Znanstvenici istražuju mogućnost letenja avionom na Titanu, najvećem Saturnovom mjesecu, te su razvili futuristički koncept zrakoplova koji može “pijuckati” metan i organski materijal kroz propusni dio prednje strane krila. Zrakoplov nazvan TitanAir bi slijetao i polijetao s jezera na Titanu, koja su napravljena od tekućeg metana i etana, te bi mogao letjeti i visoko kružiti na niskim nadmorskim visinama oko jedan sat svaki dan. Projekt je još uvijek u fazi koncepta, ali pokazuje veliki potencijal za buduće istraživanje i znanstvena istraživanja na Titanu.


NASA je odabrala futuristički projekt aviona koji bi jednog dana mogao letjeti na Saturnovom mjesecu Titanu. Projekt Titan Air, razvijen od strane Planet Enterprises, izabran je za razmatranje u fazi 1 od strane NASA-ina programa Innovative Advanced Concepts (NIAC). Dizajniran za prikupljanje kondenziranih tekućina kroz prednji dio krila, ovaj avionski motor visoke tehnologije mogao bi letjeti kroz kišne oblake Titana i apsorbirati tekući metan koji se formira na suhoj površini krila. Kapilarni karakteristike unutar krila prikupljale bi ovaj usisani materijal i kombinirale ga u kontinuirani tok tekućine, koji bi se zatim mogao usmjeriti na znanstvene instrumente u unutrašnjosti.


Koncept TitanAir-a

Koncept TitanAir-a uključuje jedinstveni mehanizam u kojem bi zrakoplov apsorbirao kondenzaciju metana i organskih materijala kroz propusni dio vodećih rubova krila, poput spužve. Pasivne kapilarni karakteristike krila bi tada transportirale tekućine do znanstvenih instrumenata, slično kao što biljke upijaju vodu iz korijena do listova ili kako djeluju papirnati ručnici. Ovaj način upijanja tekućine sličan je načinu na koji su dizajnirani spremnici goriva za rakete da bi funkcionirali u bežgravitacijskom okruženju, gdje vene u spremniku usisavaju tekućine u usisni otvor, omogućavajući ponovno paljenje.

TitanAir: Slijetanje i polijetanje s jezera Titana

TitanAir bi djelovao slijetanjem i polijetanjem s jezera na površini Titana, a imao bi sposobnost letenja i uzlijetanja na maloj visini do jedan sat svaki dan. Misija bi imala koristi od atmosfere mjeseca, koja je otprilike četiri puta gušća od Zemljine atmosfere, pružajući značajno povećanje svakoj zračnoj misiji. Osim toga, niska gravitacija Titana, koja je samo 13,8% Zemljine, čini pogonski let oko 27 puta lakšim, prema Morleyu u intervjuu za Universe Today. Međutim, ta prednost postoji samo ako su krila zrakoplova dizajnirana da budu vrlo duga i tanka.

Ako projekt TitanAir prođe fazu 1, mogao bi revolucionirati način na koji proučavamo Titan i druga udaljena nebeska tijela. Letenjem kroz kišne oblake Titana i apsorbiranjem tekućeg metana, zrakoplov bi mogao pružiti vrijedne podatke o uzorcima vremenskih prilika, atmosferi i značajkama površine mjeseca. S naprednom tehnologijom i jedinstvenim dizajnom, TitanAir bi mogao biti ključni alat za otkrivanje tajni jednim od najvećih mjeseca našeg Sunčevog sustava.

Titan, najveći Saturnov mjesec

Titan je najveći Saturnov mjesec i jedini mjesec u našem Sunčevom sustavu poznat po gustoj atmosferi. Njegova gusta atmosfera sastoji se uglavnom od dušika, s malim količinama metana i drugih plinova. Ta atmosfera stvara maglovitu, narančasto-smeđu atmosferu koja potpuno zaklanja površinu mjeseca iz vida.

Unatoč teškoćama proučavanja njegove površine, znanstvenici su otkrili neke nevjerojatne stvari o Titanu. Vjeruju da mjesec ima podzemni ocean tekuće vode, jezera i mora tekućeg metana i etana. Površina Titana prekrivena je različitim geološkim značajkama, uključujući planine, dine i doline, mnoge od kojih su oblikovane protokom tekućeg metana.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.