kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Sunce je izbacilo najsnažniju baklju u posljednjih nekoliko godina
Svemir

Sunce je izbacilo najsnažniju baklju u posljednjih nekoliko godina

objavljeno

U samo 24 sata, nekoliko solarnih baklji klase X eruptiralo je sa površine Sunca, pri čemu je najmoćnija među njima dostigla impresivnu snagu od X6.3. Ova baklja predstavlja najjaču zabilježenu erupciju u tekućem solarnom ciklusu i najjaču od erupcije snage X8.2 koja se dogodila 2017. godine.

Iako ove erupcije ne predstavljaju neposrednu opasnost za život ili infrastrukturu na Zemlji, one su ipak mogle uzrokovati poremećaje u komunikacijama visokih frekvencija i potencijalne nestanke struje na dijelovima Zemlje okrenutim prema Suncu. Sunčeva pjega odgovorna za ove erupcije, AR 3590, trenutno se kreće prema središtu Sunčeva diska, što povećava mogućnost izbijanja usmjerenijih erupcija prema Zemlji dok se područje nastavlja razvijati.

Zabilježene su tri značajne erupcije: X1.8 baklja koja je dostigla vrhunac u 18:07 po EST 21. veljače, X1.7 baklja koja je dostigla vrhunac u 1:32 po EST 22. veljače, i najveća, X6.3 baklja, koja je vrhunac dosegla u 17:34 po EST, također 22. veljače. Ultraljubičasti tok generiran ovim događajima odgovoran je za eventualne prekide u radiokomunikaciji.


Koronalno izbacivanje mase

Veće zabrinutosti za Zemlju obično izazivaju koronalno izbacivanje mase (na engl. Coronal Mass Ejections – CME), koja često prate solarne baklje. Riječ je o izbacivanjima milijardi tona plazme iz korone, s uključenim magnetskim poljima.

Prve dvije baklje nisu bile praćene koronalnim izbacivanjem mase; u trenutku pisanja ovog članka, još nije bilo informacija o tome je li treća, najveća baklja imala prateće CME. Baklje klase X predstavljaju najmoćnije erupcije na skali. U najgorem slučaju, one mogu izazvati širokopojasne komunikacijske prekide i oštetiti satelite, no i američka NOAA i britanska meteorološka služba (UK Met Office) izvještavaju da najnovija aktivnost baklji ne predstavlja prijetnju za Zemlju.

Ovakvo ponašanje Sunca je u skladu s očekivanjima. Naša zvijezda prolazi kroz periodične cikluse aktivnosti, tijekom kojih se svakih otprilike 11 godina mijenja polaritet njezinog magnetskog polja, odnosno dolazi do zamjene mjesta sjevernog i južnog magnetskog pola. U razdoblju prije promjene polariteta, Sunce postaje sve aktivnije, s povećanim brojem sunčevih pjega, solarnih baklji i CME-a.

Promjena polariteta

Promjena polariteta događa se kada aktivnost Sunca dostigne vrhunac, poznat kao solarni maksimum, nakon čega slijedi period smirivanja. Smatra se da smo trenutno vrlo blizu solarnog maksimuma, iako će točan trenutak biti poznat tek mjesecima nakon što se dogodi, na temelju analize opadanja solarne aktivnosti.

Svaki solarni ciklus je jedinstven, i teško je predvidjeti njegov točan tijek. Trenutačno smo u 25. solarnom ciklusu od početka njihova brojanja. Dok je solarni ciklus 24 bio prilično miran, za solarni ciklus 25 se prvotno predviđalo slično ponašanje. Međutim, pokazao se znatno aktivnijim od očekivanog.

To ne implicira nikakve negativne posljedice za nas na Zemlji, ali sugerira potrebu za reevaluacijom našeg razumijevanja solarnih procesa.

Iako smo možda čuli posljednje od AR 3590, ova sunčeva pjega ostaje magnetski kompleksna, s visokim potencijalom za ponovno povezivanje magnetskih linija, proces koji pokreće solarne baklje.


AR 3590 ima rijetku magnetsku klasifikaciju dodijeljenu područjima sunčevih pjega s visokim potencijalom za erupcije moćnih solarnih baklji, stoga je moguće da nas još iznenađenja očekuju. Možda ćemo čak doživjeti i blago koronalno izbacivanje mase, koje bi poslalo dovoljno solarnih čestica da osvijetle Zemljinu ionosferu i stvore spektakularne aurore.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.