kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Razotkrivena tajna dubina: Neviđene posljedice podvodne vulkanske erupcije
Znanost

Razotkrivena tajna dubina: Neviđene posljedice podvodne vulkanske erupcije

Tonga erupcija (Curiosmos)
objavljeno

Podvodne vulkanske erupcije čine preko tri četvrtine ukupne vulkanske aktivnosti na Zemlji, no rijetko imamo priliku vidjeti njihove posljedice.

Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai iz 2022. godine bila je dramatičan iznimak. Njezina silovita eksplozija iz plitkih voda proširila se iznad površine mora i prodrla u stratosferu, stvarajući ekstremno jake munje i atmosferski udarni val koji je nekoliko puta obišao Zemlju.

No, utjecaj ove erupcije nadilazi ono što su satelitske snimke mogle pokazati ili što su promatrači mogli izvijestiti. Osim poznatih ljudskih gubitaka uzrokovanih ovom eksplozijom, nova studija istražuje podvodne posljedice erupcije Hunga-Tonga, detaljno opisujući kako je eksplozija brutalno razorila morsko dno, prekinula podmorske kabele i izazvala masovno uginuće morskog života.

“Erupcija je uzrokovala dramatične promjene u razinama hranjivih tvari i kisika u vodi, što bi moglo imati dugoročne posljedice koje tek trebamo shvatiti,” izjavila je vodeća autorica Sarah Seabrook, morska biogeokemičarka iz Novozelandskog nacionalnog instituta za vodene i atmosferske istraživanja.


Podmorne karte

Seabrook i njezini kolege, bazirani na Novom Zelandu, zemlji poznatoj po podmorskim vulkanima, usporedili su podatke kartiranja morskog dna obavljenog tri mjeseca nakon erupcije u siječnju 2022. godine s podacima prikupljenim iz istog područja između 2015. i 2017.

“Iako su posljedice vulkanskih erupcija na oceanima obično skrivene od očiju javnosti,” navode istraživači u svojoj studiji, “naše otkriće ukazuje na to da mogu imati ozbiljne posljedice, uključujući opsežan gubitak morskog života i oštećenje ključnih podmorskih telekomunikacijskih veza, što dovodi do socioekonomskih posljedica.”

Tim je također prikupio opsežne podatke koristeći brodski sonar, jezgre sedimenta, geo-kemijske analize, uzorke iz vodenog stupca i video zapise kako bi dokumentirali razarajući učinak erupcije.

“Takvi podaci za događaj poput erupcije Hunga vulkana 2022. godine ranije nisu postojali,” ističu Seabrook i kolege.

“Većina podmorskih vulkana slabo je kartirana,” dodaju, upozoravajući na “značajnu slijepu točku” u procjeni rizika i pripremi za podvodne posljedice plitkovodnih vulkana u blizini naseljenih otoka.

Njihova analiza pokazuje da je najmanje 6 kubičnih kilometara (km³) morskog dna nestalo unutar kaldera – što je 20 puta više od eruptivnog volumena erupcije Mount St. Helens iz 1980. godine – te dodatnih 3,5 km³ materijala izbačeno iz potopljenih rubova Hunga vulkana.

Za usporedbu, prethodne studije erupcije Hunga Tonga-Hunga Ha’apai procijenile su da je oko 1,9 km³ materijala izbačeno u atmosferu.

Četiri petine izbačenog materijala ostalo u oceanu

To znači da je otprilike četiri petine izbačenog materijala ostalo u oceanu; materijal koji se kretao kroz brze gustoće struje, stvarajući brazde duboke do 30 metara na morskom dnu i naslage debljine do 22 metra na nekim mjestima. Video snimke pokazuju da je veći dio morskog dna u blizini kaldera bio lišen morskog života ili prekriven pepelom tri mjeseca nakon erupcije.

Ipak, otkrivena su neka utočišta divljeg života na obližnjim podmorskim planinama, gdje je topografija zaštitila životinje od izravnog udara eksplozije. Ta utočišta mogla bi pomoći oporavku zajednica na morskom dnu, iako istraživači predviđaju da će oporavak biti spor.


Vrlo fini vulkanski pepeo zamutio je vodeni stupac na dubinama od 200 metara do 20 kilometara od epicentra. Ako se ti oblaci zadrže, mogu imati još nepoznate posljedice na sigurnost hrane za pacifičke otočne države.

“Buduće praćenje, kako samog vulkanskog edifika tako i okolnog morskog dna i staništa, neophodno je za točno utvrđivanje otpornosti i oporavka kako ljudskih tako i prirodnih sustava na velike podmorske erupcije,” ističe Seabrook.

“Time ćemo također bolje procijeniti rizike koje predstavljaju brojni slični potopljeni vulkani širom svijeta.”

Godine 2012., znanstvenici su gotovo propustili najveću duboko-oceansku erupciju u zabilježenoj povijesti, koja se dogodila na ranije malo poznatom Havre Seamountu, blizu otočja Kermadec sjeverno od Novog Zelanda prema Tongi.

Sada kada su nam ti vulkani na radaru, postoji procijenjenih 100.000 neistraženih podmorskih vulkana koji i dalje leže skriveni u morskim dubinama.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.