kozmos.hr
Astronomija

Pomozite znanstvenicima fotografirajući ovaj komet

Kometa C/2021 S3 Pannstars. Zasluge: Zasluge: Damian Peach.
objavljeno

Komet ne predstavlja nikakvu prijetnju Zemlji – udaljen je od našeg planeta otprilike koliko i mi od Sunca – ali znanstvenicima su potrebne fotografije kometa C/2021 S3 Pannstars koje snime amaterski astronomi kako bi unaprijedili prognoze svemirskog vremena. Te su prognoze iznimno važne za sprječavanje problema uzrokovanih solarnim vjetrom, strujama čestica koje uključuju solarne oluje sposobne oštetiti tehnologiju u svemiru i na Zemlji.

Sarah Watson, doktorandica na Sveučilištu u Readingu koja predvodi ovaj projekt, izjavila je: “Ono što očekujemo možda će izgledati pomalo neobično. Kada se govori o kometima, ljudi često zamišljaju veliku, sjajnu kuglu praćenu dugim, tankim repom. Međutim, komet koji promatramo mogao bi izgledati drugačije jer bi njegov rep mogao biti ‘odvojen’ pod utjecajem sunčevog vjetra.”

Putovanja kometa kroz naš sunčev sustav

“Za izgradnju slike putovanja kometa kroz naš sunčev sustav potrebne su nam brojne vremenski precizno određene fotografije kometa. Ovo predstavlja izvrsnu priliku za amaterske astronome da iskoriste svoje teleskope, zabilježe zaista spektakularan kozmički događaj i znatno doprinesu važnom znanstvenom radu.”


Komet je već bio vidljiv na noćnom nebu u Europi od srijede, 14. veljače, ali će ga biti lakše uočiti u nadolazećim tjednima kako se udaljava od Sunca i duže ostaje iznad horizonta noću. Za promatranje kometa potreban je mali teleskop s pričvršćenom kamerom ili kamera s velikim zumom, s obzirom na to da komet neće biti vidljiv golim okom. Očekuje se da će komet biti vidljiv pomoću pomagala sve do kraja ožujka. Potpuni vodič za fotografiranje kometa dostupan je na web stranici časopisa BBC Sky at Night Magazine.

Istraživači su posebno zainteresirani za fotografije

Fotografi bi trebali tražiti zamagljenu formaciju koja označava glavu kometa i svijetlu liniju iza nje koja predstavlja rep. Istraživači su posebno zainteresirani za fotografije na kojima je rep kometa prekinut, te ukoliko fotografi uspiju uhvatiti takav trenutak, potrebno je znanstvenicima dostaviti informacije o lokaciji i vremenu snimanja. Podaci i slike trebaju biti poslani na adresu [email protected], a najbolje fotografije bit će proslijeđene Britanskoj astronomskoj asocijaciji za arhiviranje.

Komete se ponekad opisuju kao svemirske ‘pokazivače vjetra’ jer mogu indicirati smjer i jačinu sunčevog vjetra u svemiru, slično kako zemaljski vjetromjer pokazuje smjer i jačinu vjetra. Analizom slika kometa, istraživački tim može zabilježiti podatke o uvjetima sunčevog vjetra u neposrednoj blizini kometa. Ako se rep kometa odvoji ili čini nestabilnim, to ukazuje na povećanu aktivnost sunčevog vjetra u blizini.

Sunčev vjetar čine struje naelektriziranih čestica iz Sunca, neke od kojih imaju dovoljno energije da oštete satelite u orbiti i predstavljaju rizik za astronaute i posade zrakoplova na velikim visinama. Kada sunlev vjetar dosegne magnetosferu Zemlje, može uzrokovati ozbiljne smetnje u tehnologiji komunikacija. Poboljšanjem razumijevanja sunčevog vjetra, znanstvenici mogu unaprijediti prognoze svemirskog vremena.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Readingu 2023. godine otkrilo je da se devet od deset stručnjaka za svemirsko vrijeme slaže kako bi bez preciznih prognoza svemirskog vremena Zemlja mogla doživjeti ozbiljne posljedice po svoju infrastrukturu.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.