kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Otvorenje najmodernije zvjezdarnice u Hrvatskoj s impozantnom kupolom od pet metara

Zvjezdarnica u Krizevcima
objavljeno

Hrvatska uskoro dočekuje svoju sedmu zvjezdarnicu, smještenu u Križevcima, koja će svečano biti otvorena za dva dana, 20. travnja, s početkom u podne. Zvjezdarnica je dio Kozmološkog centra, prvog znanstveno-obrazovnog centra u Hrvatskoj posvećenog istraživanju svemira i popularizaciji astronomije.

Jedinstvena u svakom pogledu

Nova zvjezdarnica u Križevcima predstavlja najmoderniju i najveću zvjezdarnicu u zemlji, s istaknutom petmetarskom kupolom kao dodatnom atrakcijom. Izgradnja objekta uspješno je započeta i dovršena kroz projekte SPARK i Future Hub Križevci, uz sufinanciranje iz EU fondova i podršku Grada Križevaca.

Ono što čini ovu zvjezdarnicu jedinstvenom nije samo njezin futuristički izgled, već i program koji obuhvaća edukaciju za djecu, mlade i širu populaciju, istraživanja svemira, umjetničke performanse, izložbe te popularizaciju znanosti.

Stotine djece i mladih ne samo iz Križevaca, već i iz susjednih gradova, uključeno je u niz obrazovnih i popularno-znanstvenih programa oba projekta. Stručnjaci i znanstvenici sudjeluju u provedbi ovih programa, a dvojica doktora znanosti, fizičara, vratila su se iz inozemstva u Hrvatsku zahvaljujući ovim projektima.


Popularizacija znanosti

Znanost predstavlja temelj napretka društva i neophodan je element u razvoju suvremenih civilizacija. Uloga znanosti u društvu je neupitna, a u Hrvatskoj je posebno važno dodatno poticati znanstvenu kulturu, obrazovanje i širenje znanja. Ulaganje u znanost i obrazovanje ključno je za rješavanje brojnih izazova s kojima se suočava čovječanstvo te za očuvanje prirodnih resursa i održiv razvoj.

Podučavanje djece o znanosti od najranije dobi iznimno je bitno jer se na taj način razvija znatiželja, kritičko razmišljanje i sposobnost analize. Također, poticanjem znanstvenog obrazovanja djeca se pripremaju za buduće karijere u različitim područjima, što će pozitivno utjecati na društvo u cjelini.

Nova zvjezdarnica u Križevcima igra ključnu ulogu u promicanju znanosti među djecom i mladima u Hrvatskoj. Kroz različite obrazovne i popularno-znanstvene programe, zvjezdarnica će omogućiti djeci da se upoznaju s osnovama astronomije, istraživanju svemira i drugim znanstvenim disciplinama. Učenje kroz zanimljive i interaktivne aktivnosti pomoći će djeci da bolje razumiju svijet oko sebe te ih potaknuti da nastave istraživati i učiti.

Pružanje prilika za stjecanje znanja i obrazovanja u znanstvenim područjima nužno je za razvoj Hrvatske kao inovativne i konkurentne zemlje u globalnom kontekstu. Stoga je ulaganje u znanstvene ustanove, poput zvjezdarnice u Križevcima, ne samo korak prema boljoj budućnosti za djecu i mlade već i za društvo u cjelini.

Svečano otvorenje i obilazak

Službeno otvorenje zvjezdarnice u Križevcima održat će se u četvrtak, 20. travnja, s početkom u podne, a posjetiteljima će kasnije biti omogućen obilazak najmodernijeg astrološkog centra u Hrvatskoj od 15:00 do 19:30 sati, uz stručno vodstvo. Također, u 20:00 sati predviđen je Svemirski koncert. Više informacija o događaju možete pronaći ovdje.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.