kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA je možda neplanski skrenula putanju asteroida prema Marsu
Svemir

NASA je možda neplanski skrenula putanju asteroida prema Marsu

Evo što je Hubble vidio kad je usmjerio pogled prema asteroidu Dimorphos
objavljeno

Uuuups!


U 2022. godini, NASA je poduzela ambicioznu inicijativu lansiranjem svemirske letjelice namijenjene direktnom sudaru s asteroidom, čije su dimenzije usporedive s onima Velike piramide u Gizi, prema IFLScience. Misija je imala za cilj izmijeniti orbitalnu putanju asteroida, označavajući ključni napredak u razvijanju strategija za zaštitu planeta od potencijalnih svemirskih opasnosti.

Ova pionirska misija ostvarila je značajan uspjeh, demonstrirajući sposobnost preusmjeravanja objekata u svemiru – izuzetno ohrabrujuće otkriće za civilizaciju koja opravdano strahuje od katastrofalnih posljedica asteroidskih udara. Misija nije samo uspješno preusmjerila putanju asteroida Dimorphos već je rezultirala i oslobađanjem velikih stijena s njegove površine, čiji promjer varira od 1 do 7 metara. Iako se te stijene ne kreću znatnim brzinama u odnosu na matični asteroid – prosječnom brzinom od 0,3 metra po sekundi – one su ipak uspjele postići dovoljnu brzinu za napuštanje gravitacijskog polja Dimorphosa.

Istraživački tim posvetio se analizi orbitalne trajektorije ovih 37 objekata kroz narednih 20.000 godina, otkrivajući kako Zemlja neće biti ugrožena njihovim potencijalnim udarom. Prema studiji koja još uvijek čeka recenziju, a objavljena je na otvorenom serveru arXiv, najbliži susret s našim planetom predviđen je za otprilike 2.500 godina, pri čemu stijene neće prići bliže od 0,02 astronomske jedinice (AJ) – udaljenosti koja odgovara prosječnom razmaku između Zemlje i Sunca. Međutim, Mars bi mogao biti suočen s izazovima.


Što kažu simulacije?

“Numeričke simulacije ukazuju da će sve stijene ove skupine višestruko prelaziti Marsovu orbitu u sljedećih 20 tisuća godina,” stoji u izvještaju tima. “Simulirana skupina statistički odgovara skupu od 37 stvarnih stijena nedavno identificiranih putem Hubbleova svemirskog teleskopa, izbačenih tijekom sudara NASA-ine svemirske letjelice DART s Dimorphosom. Zbog toga, s obzirom na prekriženja orbita kroz dugoročnu evoluciju, postoji realna mogućnost da će neke od tih stijena u budućnosti udariti Mars.”

Analiza potencijalnih udara stijena na Mars predviđa dva ključna perioda povećane aktivnosti – prvi se očekuje za oko 6.000 godina, a drugi za približno 15.000 godina. Uzimajući u obzir različite faktore koji mogu utjecati na orbitu stijena, uključujući i utjecaj sunčeve svjetlosti, istraživački tim je razmotrio posljedice koje bi takvi udari mogli imati.

Prema timu, ako meteoroid posjeduje prosječnu čvrstoću od otprilike 1 MPa, doći će do njegove fragmentacije prilikom udara u Marsovo tlo, bez generiranja zračnih eksplozija. Brzina meteoroida bit će neznatno smanjena zbog rijetkosti Marsove atmosfere, što rezultira stvaranjem relativno malog i jednostavnog kratera promjera između 200 i 300 metara.

Također se ne isključuje mogućnost da stijene Dimorphosa budu slabije čvrstoće od očekivane, što bi dovelo do njihove fragmentacije u Marsovoj atmosferi prije nego što dosegnu površinu, formirajući tako karakteristično rasuto polje.

Osim što umiruje zabrinutosti da bi NASA mogla nehotice usmjeriti meteorite prema Zemlji prilikom testiranja tehnologija za preusmjeravanje asteroida, ova studija nudi i dodatne uvide u mogućnost da neki od meteorita koji pogađaju Zemlju nastaju uslijed sudara između većih i manjih asteroida, pri čemu se manje stijene oslobađaju iz svojih originalnih skupina. Rezultati istraživanja možete pročitati ovdje.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.