kozmos.hr
Astronomija

NASA-ina slika dana: Smrt zvijezde

objavljeno

Prije više od 11000 godina, masivnoj gigantskoj zvijezdi došao je kraj života. Zvijezda je kolapsirala, te stvorila iznimno gustu masu neutrona, dok je njezina površina eksplodirala, ispuptajući nevjerojatnu količinu energije. Ovaj pojava zove se supernova.

Svijetlost supernove stigla je do zemlje iz prava zviježđa Kasiopeja negdje oko 1667. godine. Nijedna civilizacija nije ostavila pisani trag o ovoj pojavi. Znanstvenici smatraju kako je velika količina prašine između umiruće zvijezde i zemlje raspršila svjetlost, tako da se jedva mogla vidjeti golim oko.

 

View this post on Instagram

A post shared by Kozmos.hr (@kozmoshr)

Ostatak ove supernove otkriven je 1947. godine zbog njezinih snažnih radio valova. Katalogiziran kao Cassiopeia A, ovo je jedan od najjačin izvora radio signala na cijelom nebu.

https://kozmos.hr/eksplozija-nove-osvjetlila-zvijezde-kasiopeja-otkrice-astronoma-amatera/

Na slici vidimo kako centralni oblak svijetlosti izbacuje valove kretajući se kroz međuzvjezdani prostor, te kako svojim prolaskom zagrijava prašinu. Ovi valovi putuju velikom brzinom, oko 6% brzine svjetlosti. Od trenutka kada je WISE uslikao ovu fotografiju, valovi su se proširili na udaljenost od 21 svjetlosnu godinu od početne eksplozije. Svjetlost prouzrokovana eksplozijom, putujuć brzinom svjetlosti, putovala je preko 300 svjetlostnih godina. Odjeci narančaste boje, koji su udaljeni od središnjeg dijela ,potječu od međuzvjezdane prašine koja se zagrijavala bljeskom supernove stoljećima nakon izvorne eksplozije.

Slika je djelomično kompjutorski obojana, zato jer ljudsko oko nemože vidjeti sve boje infarcrvene svjetlosti

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvor:

Yvette Smith, NASA

Image Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube