kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Mars će “nestati” sa Zemljinog neba na cijela dva tjedna
Svemir

Mars će “nestati” sa Zemljinog neba na cijela dva tjedna

život na Marsu?
objavljeno

Ovaj neobičan fenomen, koji se događa zbog znanstveno poznate pojave nazvane solarna konjunkcija, privremeno će zakloniti Mars i Zemlju jedan od drugog, suncem kao preprekom između njih. “Kao plesači s obje strane ogromne vatre,” opisuje NASA, “oba planeta će privremeno biti skrivena jedan od drugog.”

NASA ističe da se solarna konjunkcija između Zemlje i Marsa događa svake dvije godine. Prema podacima objavljenim na web stranici Space.com, uobičajena udaljenost između dva planeta je oko 225 milijuna kilometara, ali tijekom solarne konjunkcije, ona će se povećati na otprilike 378 milijuna kilometara.

Ovaj događaj također ima utjecaj na sposobnost NASA-e da komunicira s letjelicama na Marsu te šalje signale. “Nemoguće je predvidjeti kakve bi informacije mogle biti izgubljene zbog smetnji koje uzrokuju nabijene čestice sa Sunca. Te izgubljene informacije mogle bi ugroziti letjelicu,” objašnjava NASA. Kao mjera opreza, inženjeri su poslali upute za naredna dva tjedna te će pričekati na daljnje razvoje.

NASA je najavila prekid upravljanja letjelicama na Marsu od 11. do 25. studenog 2023. godine.

Unatoč ovom prekidu, znanstvenici naglašavaju da misije na Mars neće zastati. “Naši timovi su mjesecima pripremali popise zadataka za sve naše letjelice na Marsu,” kaže Roy Gladden, menadžer Mars Relay Networka u NASA-i. “I dalje ćemo biti u mogućnosti primati informacije od njih i provjeravati njihovo stanje tijekom nadolazećih tjedana.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube