kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kinezi lansirali jedan od dva laboratorijska modula na svoju svemirsku stanicu
Svemir

Kinezi lansirali jedan od dva laboratorijska modula na svoju svemirsku stanicu

Lansiranje rakete Long March 5b na kojoj se nalazi znanstveni modul Wentian. Izvor: Li Gang/Xinhua.
objavljeno

Kina je nedavno lansirala jedan od dva laboratorijska modula koji je u međuvremena pristao na njihovu stalnu svemirsku postaju u orbiti.

Znanstveni laboratorij Wentian uspješno je lansiran i pristao na svemirsku postaju Tiangong

Svemirski laboratorij po imenu Wentian, lansiran je iz svemirske baze Wenchang na tropskom otoku Hainan u nedjelju, a poletio je na najjačoj kineskoj raketi Long March 5B remote 3, provevši oko osam minuta u atmosferi prije nego što je ušao u orbitu, stoji u izvještaju službene kineske novinske agencije Xinhua.

Lansiranju je također prisustvovalo moštvo amaterskih fotografa i svemirskih entuzijasta. Nakon 13 sati leta, Wentian se uspješno spojio sa svemirskom postajom Tiangong u 21:13 u ponedjeljak prema našem vremenu, javili su iz Kineske svemirske agencije.

Sveukupno se radi o trećem lansiranju otkako je kineska svemirska stanica ušla u fazu realizacije. Prethodile su joj teretna letjelica klase Tianzhou i svemirska letjelica s posadom Shenzhou-14.


Kina će vratiti Marsove uzorke na Zemlju 2031.

Laboratorij će provoditi znanstvene eksperimente

Laboratorij Wentian osmišljen je za izvođenje znanstvenih, posebice bioloških eksperimenata u svemiru. Masa laboratorijskog modula Wentian iznosi preko 23 tone, što ga čini težim od bilo koje druge svemirske letjelice s jednim modulom koja je trenutno u svemiru.

Drugi laboratorijski modul imena Mengtian, bit će lansiran u listopadu te će također pristati na svemirsku postaju Tiangong, što će ujedno označiti i njen dovršetak. Zasad tri austronauta već žive u središnjem modulu te će nadgledati dolazak i pristajanje novog laboratorija.

Kina testira sustav obrane od asteroida

Kineski svemirski program

Kineskim svemirskim programom inače upravlja vojno krilo vladajuće Komunističke partije, Narodna oslobodilačka vojska. SAD je odlučio isključiti Kinu iz sudjelovanja na Međunarodnoj svemirskoj postaji pa je Kina samostalno izgradila svoju svemirsku postaju Tiangong i sada će na njoj imati znanstvene laboratorije.

Kineski svemirski program ima dugu povijest, lansirajući svog prvog astronauta u orbitu 2003., čime je postao treća zemlja koja je to učinila samostalno nakon SAD-a i bivšeg SSSR-a.

Njihov svemirski program je, osim toga, spustio rovere na Mjesec, postavio jednog na Mars prošle godine i uspješno vratio lunarne uzorke na Zemlju, a dužnosnici raspravljaju i o mogućoj misiji na Mjesec s posadom.

Kina razvija svemirski teleskop nove generacije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymous (24. srpnja 2022.), China launches one of 2 lab modules to join space station, Phys.org (pristup 25. srpnja 2022.)

Anonymous (25. srpnja 2022.), China adds science laboratory to its orbiting space station, Phys.org (pristup 25. srpnja 2022.)

Anonymous (24. srpnja 2022.), China launches second space station module, Wentian, Reuters.com (pristup 25. srpnja 2022.)


 

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.