kozmos.hr
Astronomija u Hrvatskoj

Hrvatski astronomi otkrili novi meteorski roj

Izvor: Michał Mancewicz / Unsplash.com
objavljeno

Michał MancewiczHrvatski astronomi otkrili su novi meteorski roj izvijestio je u petak Hrvatski astronomski savez

Centralni biro za astronomske telegrame (CBAT) pri Međunarodnoj astronomskoj uniji (IAU) objavio je 28. listopada da su dr. Denis Vida sa Sveučilišta Western Ontario i Damir Šegon iz Hrvatske meteorske mreže (HMM) „izvijestili o blistavom meteorskom prasku u Perzeju, odnosno da su kamerama Globalne meteorske mreže (GMN) snimili 14 meteora u noći 24. listopada ove godine“.

Polovica meteora opažena je u prvih 30 minuta aktivnosti, a aktivnost je ukupno trajala 3 sata. Nažalost potraga za matičnim tijelom ovih meteora do sada nije dala rezultate. Novi meteorski roj službeno je uvršten na listu meteorskih rojeva – koju vodi Međunarodna astronomska unija (IAU) – pod brojem 1131 i nazvan je Listopadski zeta Perzeidi (eng. OZP).


Izvor: By Denis Vida, Damir Šegon, and Paul Roggemans.
Izvor: By Denis Vida, Damir Šegon, and Paul Roggemans.

Novi meteorski roj snimljen i iz Hrvatske

Tijekom noći s 24. na 25. listopada 2021. više od 500 video kamera Globalne meteorske mreže pratilo je meteorsku aktivnost diljem svijeta kada je došlo do neočekivanog kratkotrajnog izbijanja radijanta u zviježđu Perzeja. Globalna meteorska mreža projekt je koji je izrastao iz Hrvatske meteorske mreže i danas na globalnoj razini broji više od 300 kamera u preko 30 zemalja svijeta.

Roj je bio neovisno uočen iz čak 7 različitih zemalja (Češke, Njemačke, Španjolske, Francuske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske). Čak 5 od ukupno 14 meteora zabilježile su kamere Hrvatske meteorske mreže i to u Humu (Istra), Zadru, Virovitici, Đakovu, Ogulinu, Požegi te na Mosoru (Split), Čiovu, Korčuli i Hvaru na brdu Humac ponad Jelse.

Projekt Hrvatske meteorske mreže je proteklih godina dijelom financiran i održavan kroz Hrvatski astronomski savez odnosno Javne potrebe u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske (Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja), rekao je Dorian Božičević.

https://kozmos.hr/veceras-stize-vrhunac-meteorskog-roja-orionida-u-1830-vatrena-kugla-zelenkaste-boje-uocena-iznad-hrvatske/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram


t.me/kozmoshr

Izvori:

Croatiaweek (30. listopada 2021.), Croatian astronomers discover new meteor swarm, croatiaweek.com (pristup 30. listopada 2021.)

Denis Vida (28. listopada 2021.), October zata Perseid meteor shower, meteornews.net (pristup 30. listopada 2021.)

Anonymus (29. listopada 2021.), Hrvatski astronomi otkrili novi meteorski roj – Listopadske zeta Perzeide, astronomskisavez.hr (pristup 30. listopada 2021.)

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.