kozmos.hr
Svemir

Betelgez prije, tijekom i nakon velikog zatamnjenja

Crveni superdiv Betelgez
objavljeno

Kada se istaknuta zvijezda na noćnom nebu iznenada zatamni, to izaziva veliko zanimanje. To se dogodilo s crvenim superdivom Betelgez između studenoga 2019. i svibnja 2020.

Betelgez će jednog dana eksplodirati kao supernova. Je li zatamnjenje bio signal da je eksplozija neposredna?

Kako piše Evan Gough ya Universe Today, mnogi su spekulirali o supernovi kao uzroku, premda su takve pretpostavke rijetko bile utemeljene. S vremenom je postalo evidentno da je prigušenje svjetlosti uzrokovala prašina izbačena iz same zvijezde. Najnovija istraživanja, koja obuhvaćaju period prije, za vrijeme, i nakon događaja velikog zatamnjenja (DVZ), potvrđuju teoriju da je upravo prašina emitirana iz Betelgeza prouzročila smanjenje njezine svjetlosti

Istraživački rad objavljen u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, predstavlja infracrvene opservacije Betelgeza. Opservacije prikazuju zvijezdu prije, tijekom i nakon DVZ-a. Glavni autor je Julien Drevon, s Université Côte d’Azur u Francuskoj i Europskog južnog sveučilišta.


Betelgez: Razumijevanje događaj zatamnjenja

“Da bismo bolje razumjeli događaj zatamnjenja, koristili smo mjerenja srednje infracrvene dugobazne spektro-interferometrije Betelgeza uzeta s instrumentom VLTI/MATISSE prije (prosinac 2018.), tijekom (veljača 2020.) i nakon (prosinac 2020.) DVZ-a,” navodi se u istraživačkom radu. Posebno, njihova promatranja su usmjerena na silicijev monoksid (SiO). Autori nove studije iznose tri koraka u procesu koji je doveo do DVZ.

Veliko zatamnjenje započelo je unutarnjim udarima u samom srcu Betelgeza. Ti su udari pokrenuli konvektivni tok plazme, izbacujući materijal prema površini zvijezde. U veljači 2018. zabilježen je snažan udar, a manje intenzivan slijedio je u siječnju 2019. Taj slabiji udar pojačao je djelovanje prethodnog, stvarajući kontinuirani tok plazme koji se kretao prema površini fotosfere Betelgeza, dodatno oblikujući fenomen velikog zatamnjenja. Plazma koja teče na površinu fotosfere stvorila je vruću točku. UV opservacije pomoću Hubble Teleskopa Betelgeza otkrile su prisutnost sjajne, vruće, guste strukture na južnoj hemisferi zvijezde, između fotosfere i kromosfere.

Zvjezdani materijal

Zvjezdani materijal odvaja se od fotosfere i formira oblak plina iznad površine Betelgeza. Hladnija regija formira se ispod ovog oblaka kao tamna točka. Budući da je hladnija, omogućeno je kondenziranje prašine iznad ove regije i u dijelu oblaka iznad nje. Ta prašina je blokirala dio svjetlosti Betelgeza, uzrokujući DVZ.

Ranija istraživanja rasvijetlila su trofazni proces koji je doveo do velikog zatamnjenja Betelgeza. Cilj autora nedavno objavljenog istraživačkog rada bio je detaljno promatrati neposredno okruženje Betelgeza, s posebnim fokusom na njegovu geometriju. U spektralnom području njihova interesa, spektralne karakteristike silicijeva monoksida (SiO) bile su posebno izražene, posluživši kao ključan alat za dublje razumijevanje dinamike unutar crvenog superdiva. U kontekstu astronomije, SiO se često koristi kao pokazatelj prisutnosti šokiranog plina unutar zvjezdanih tokova, budući da ostaje stabilan čak i na visokim temperaturama.

U svom radu, autori se fokusiraju na SiO (2-0) traku i što ona označava. Napominju kako se kontrast intenziteta trake povećava za 14% tijekom DVZ-a. “Stoga se čini da tijekom DVZ-a promatramo svjetlije strukture u liniji vida,” objašnjavaju.


Silicijev monoksid

Nadalje, zabilježili su 50% smanjenje kontrasta intenziteta u prosincu 2020. Što to implicira? “Mapa dubine opaciteta SiO (2–0) otkriva znatne vremenske promjene unutar dvogodišnjeg razdoblja, ukazujući na intenzivne transformacije u okolišu zvijezde tijekom tog perioda,” objašnjavaju autori. Također, njihove analize ukazuju na “pojavu infracrvenog viška u pseudo-kontinuumu tijekom velikog zatamnjenja, interpretiranog kao formiranje nove vruće prašine,” navode Drevon i njegov tim.

Veliko zatamnjenje više se ne smatra misterijem kao prije. Ovo otkriće potvrđuje princip Occamove britve: “Najjednostavnije objašnjenje obično je pravo.”

Spekulacije o supernovi bile su privlačne, ali Betelgez će jednoga dana doista eksplodirati kao supernova. Prije toga, međutim, očekuje se još nekoliko zatamnjenja. Prema sadašnjim saznanjima, čini se da se Betelgez vraća stanju sličnom onome prije događaja, primijećenom u prosincu 2018., ali s blažim strukturama, vjerojatno zbog značajne količine prašine koja se formirala tijekom velikog zatamnjenja.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.