Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Astronomija

Astronomski Događaji U Ožujku 2021. Koje Ne Biste Smjeli Propustiti

Ožujak nosi tek nekoliko zanimljivih astronomskih događaja. Izvor: Pixabay

Donosimo ovomjesečni vodič za promatranje zvijezda.

Prošao je još jedan mjesec prepun zanimljivih astronomskih događaja, no za razliku od veljače, ožujak će biti nešto manje atraktivan. Prošli mjeseci su visoko podigli ljestvicu kriterija učinivši ožujak ne tako spektakularnim. Usprkos tome, pravim zaljubljenicima u nebo svakako se isplati uzeti teleskop u ruke.

U nastavku našeg vodiča navest ćemo nekoliko čudesnih fenomena koje ne biste trebali propustiti ovaj mjesec.

Mars i Plejade zajedno 3. ožujka

Postoji li poznatiji zvjezdani klaster od Plejada? Još ih je zanimljivije promatrati u društvu planeta. Imali smo ga prilike vidjeti prošle godine zajedno s Venerom. Mars će se još više približiti klasteru u jednom od interesantnijih astronomskih događaja ovog mjeseca.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Još večeras možemo potražiti Plejade i Mars na jugozapadnom horizontu, no najbliži susret dogodit će se 3. ožujka. Na približnoj udaljenosti ostat će narednih tjedan dana.

Konjukcija Jupitera i Merkura 5. ožujka

U 2021. čeka nas 19 planetarnih konjukcija, no jedna od najbližih dogodit će se upravo u ožujku. Ova velika konjukcija može se promatrati 5. ožujka netom prije zore. Predlažem vam da ponesete dalekozor kako bi najjednostavnije promatrali ovaj događaj.

Dva planeta nalaze se nisko na istočnom horizontu. Merkur i Jupiter dijelit će samo 0,3 stupnja.

Mjesečeve mijene u ožujku

Čak i u nedostatku velikih astronomskih događaja, Mjesec nam pruža dovoljno nevjerojatnih prizora za snimanje fotografija i uživanje u pogledu.

  1. ožujka – Stari Mjesec i Saturn – pogledajte prema jugoistočnom nebu prije zore kako bi vidjeli polumjesec blizu Saturna. Ako još malo pričekate, Jupiter i Merkur također će biti vidljivi u ravnoj liniji pored Saturna, lijevo od Mjeseca.
  2. ožujka – Polumjesec, Saturn i Jupiter – sličan astronomski događaj čeka nas 10. ožujka. Mjesec će biti još bliži Jupiteru i točno ispod Saturna. Uzmite dalekozor i gledajte prema jugoistoku pred zoru.
  3. ožujka – Merkur iznad Mjeseca – trećeg jutra nebeskih sastanka, Mjesec će otići od Jupitera i naći se točno ispod Merkura. Jupiter i Saturn će i dalje biti vidljivi, ali mnogo slabije nego prethodnih dana.
  4. ožujka – Mjesec i Uran – Uran nije planet o kojem imamo prilike mnogo čuti. No 16. ožujka pojavit će se u društvu Mjeseca u vrlo rijetkom astronomskom događaju. Ovaj put morate pripremiti dalekozor nakon zalaska Sunca. Vidljivost polumjeseca bit će nešto slabija pa se Uran može naći gore, desno.
  5. ožujka – Mjesec i Mars – Konačno, Mars će susresti Mjesec na jugozapadnom nebu nakon zalaska Sunca. Još jednom, događaj se može promatrati pomoću dalekozora.

Povratak Velikih kola

Često dolazi do zablude da su Velika kola konstelacija. Istina je da se radi o asterizmu sedam zvijezdi unutar konstelacije Veliki medvjed. Ono što je važno jest da se radi o jednom od najpoznatijih oblika na noćnom nebu i vrlo ga je jednostavno uočiti tijekom proljeća i ljeta.

Vrijeme za Mliječnu stazu

Proljeće i ljeto daju nam najbolju priliku za snimanje Mliječne staze. Mliječna je staza sa sjevere hemisfere najvidljivija između ožujka i rujna, a s južnijih predjela između veljače i listopada.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Promatranje Mliječnog puta ne ovisi samo o dobu godine, već i o točnom perioda unutar dana. Najbolja vidljivost je noću između 00:00 h i 5:00 h.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-

t.me/kozmoshr

Izvori:

• Best time to see the milky way + 2021 milky way chart. (2020, December 28).
• Carter, J. (2021, February 24). A spectacular view of mars and a jupiter-mercury fist-bump: What you can see in the night sky this week.
• Carter, J. (2021, January 12). Your stargazing guide to MARCH 2021: Two-planet showdown and a Spectacular ‘SUPERMOON’ Usher-in spring.
• McClure, B. (n.d.). Here’s how to find the Big dipper and Little Dipper.
• Vaughan, C. (2021, February 01). Best night SKY events of February 2021 (stargazing maps).
• Weitering, H. (2021, February 19). Space calendar 2021: Rocket launches, SKY EVENTS, missions & more!

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Brojni komadi svemirskog stijenja pronađeni su na Zemlji, no postoji li ijedan komad sa Zemlje koji je otkriven negdje drugdje u svemiru? Na Zemlji...

Astronomija

Telescope Live je online platforma za sve ljubitelje astronomije i astrofotografije. Nova platforma Nastao je 2016. godine u R&D laboratorijima u Konica Minolti u...

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

Vjeruje se da su sve aktivnosti na Mjesecu prestale prije otprilike 3 milijarde godina: do tada je temperatura njegove unutrašnjosti već pala ispod minimalno...

Svemir

Razlog drastičnih promjena razine vode u krateru Jezero još nije jasan – jesu li fluktuacije posljedica sezonskih promjena ili katastrofalnih pojava. Rover Perseverance sada...

Svemir

Znanstvenici pretpostavljaju da se na rubu Sunčevog sustava nalazi još jedan izgubljeni planet. Orbita iza Neptuna Tim znanstvenika nedavno je objavio rad u kojem...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Znanstvenici rade na novoj metodi koja bi nam mogla pomoći da pretvorimo marsijanski zrak u raketno gorivo. Pretvaranje ugljičnog dioksida u metan i etilen...

Oglas