kozmos.hr
Astronomija

Astronomi su otkrili osam ultrasvijetlih izvora X-zraka u NGC 1559

NGC 1559
objavljeno

Astronomi iz Tajvana proveli su opservacije X-zraka galaksije NGC 1559 koristeći NASA-in svemirski teleskop Chandra. Otkrili su osam novih ultrasvijetlih izvora X-zraka u ovoj galaksiji. Nalaz je objavljen 10. kolovoza na predtiskovom poslužitelju arXiv.

Ultrasvijetli izvori X-zraka (Ultraluminous X-ray sources –  ULXs) su izvori na nebu koji su toliko svijetli u X-zrakama da svaki emitira više zračenja nego što 1 milijun sunaca emitira na svim valnim duljinama. Manje su sjajni od aktivnih galaktičkih jezgara (AGN), ali konzistentno sjajniji od bilo kojeg poznatog zvjezdanog procesa. Iako su provedene brojne studije o ULX-ima, osnovna priroda ovih izvora još uvijek ostaje neriješena.

Udaljena nekih 41 milijuna svjetlosnih godina, NGC 1559 je spiralna galaksija u zviježđu Reticulum. Unatoč fragmentiranom morfologiji, spiralne ruke NGC 1559 su relativno masivne s visokom stopom formiranja zvijezda. Također je poznato da je galaksija bila domaćin najmanje četiri supernove u posljednjih 40 godina.

Tim astronomi predvođen Chen-Hsun Maom s Nacionalnog sveučilišta Cheng Kung u Tajvanu istraživao je NGC 1559 s Chandra’s Advanced CCD Imaging Spectrometer (ACIS), fokusirajući se na svijetle izvore X-zraka. Opservacije su rezultirale identifikacijom 33 izvora X-zraka, od kojih se osam pokazalo kao novi ULX-ovi.

“Izvješćujemo o proučavanju populacije X-zraka u NGC 1559 koristeći Chandra/ACIS opservaciju iz 2016. godine. Otkriveno je 33 izvora X-zraka. Među njima je osam ULX-ova s luminositetima X-zraka većima od 1039 erg/s,” napisali su istraživači u radu.

Najsvjetliji ULX od osam prijavljenih u studiji je onaj označen kao X-17.

Autori rada naglasili su da NGC 1559 domaćini neočekivano velikom broju ULX-ova. Nude nekoliko hipoteza koje bi mogle objasniti ovu prekomjernu količinu ovih izvora u istraživanoj galaksiji.

“Pokušali smo objasniti višak ULX-ova koristeći argumente niske metalnosti ili starburst-a i uspoređujući slične slučajeve drugih obližnjih galaksija. Nažalost, još uvijek nema zadovoljavajućeg objašnjenja,” zaključili su istraživači.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube