kozmos.hr
Jeste li znali?

Amazija – Zemljin budući superkontinent

Umjetnički prikaz Pangea (Depositphotos).
objavljeno

Upoznajte Amaziju – Zemljin budući superkontinent koji će nastati kada se kopnene površine Amerike i Azije povežu u dalekoj budućnosti.

Kontinenti i Zemlja kakvu poznajemo

Svijet u kojem živimo neprestano se mijenja – i pritom ne mislimo na promjene koje izazivamo sami kao ljudska vrsta. Naš planet ‘živ’ je i u vječitom pokretu. Ako se osvrnemo na to kakva je Zemlja bila prije milijune godina, vidjet ćemo da su kontinenti koje milijuni ljudi danas nazivaju domom bili različito postavljeni i imali vrlo različite oblike. Dok ovo čitate, naši se kontinenti nastavljaju mijenjati. Tijekom sljedećih milijuna godina nastavit će svoje micanje i drastično mijenjati karte koje danas poznajemo.

Jedna od najvećih promjena je onda da će se Tihi ocean za 200 do 300 milijuna godina zatvoriti što će dovesti do formiranja Amazije, sljedećeg svjetskog superkontinenta, otkrilo je novo istraživanje. Znanstvenici su pomoću superračunala simulirali kako nastaju superkontinenti i otkrili da ploče ispod oceana postaju tanje i jače s vremenom kako se Zemlja hladi tijekom milijardi godina. Ovaj fenomen otežava nastanak sljedećeg superkontinenta zatvaranjem oceana koji su ‘mladi’ – tj. Atlantskog ili Indijskog oceana. Chuan Huang, glavni autor nove studije, rekao je da otkrića daju jasnu sliku budućnosti Zemlje za 200 milijuna godina.


Kako izgleda naša buduća Zemlja?

Superkontinenti nisu nešto neviđeno u Zemljinoj povijesti. Štoviše, ciklusi njihovog formiranja prate Zemljinu tektonsku povijest tijekom dvije milijarde godina kada su se kontinenti sudarali i formirali superkontinente otprilike svakih 600 milijuna godina. Prema dr. Huangu sadašnji kontinenti ponovno će se spojiti za nekoliko stotina milijuna godina. Sudar Amerike s Azijom rezultirat će stvaranjem novog superkontinenta koji je već nazvan Amazija.

Znanstvenici smatraju da će daleka budućnost dovesti do ‘zatvaranja’ Tihog oceana, ali ne i Atlantskog i Indijskog – odakle i podrijetlo naziva Amazija, tj. kontinent koji nastaje spajanjem (Euro)Azije i Amerike. Udaljena Australija također će biti dio ove priče – tj. najprije će se sudariti i povezati s Azijom, a zatim s njom i s Amerikom.

Amazija – potencijalni budući superkontinent koji bi se mogao formirati za 250 do 300 milijardi godina od danas (©Curtin University).
Amazija – potencijalni budući superkontinent koji bi se mogao formirati za 250 do 300 milijardi godina od danas (©Curtin University).

Kada dolaze promjene?

Znanstvenici su uspjeli dokazati da će se za manje od 300 milijuna godina Tihi ocean vjerojatno zatvoriti. Nove spoznaje osporavaju pojedine ranije simulacije koje su pokazivale drugačije potencijalne rezultate.

Tijekom raspada prethodnog superkontinenta prije 700 milijuna godina, Tihi ocean nastao je od onoga što je ostalo od superoceana Panthalassa. Od ere dinosaura ocean se smanjuje sve do današnje razine – prosječno za nekoliko centimetara godišnje. Tihi ocean tako je najstariji ocean na našem planetu. Simulacije pokazuju da će trebati 200 do 300 milijuna godina da se potpuno zatvori (trenutni razmak između Azije i Amerike iznosi mu oko 10 000 kilometara).

Profesor Zheng-Xiang Li rekao je da bi formiranje jednog superkontinenta imalo dramatične posljedice za okoliš i ekosustav našeg planeta. Formiranje Amazije dovest će tako do nižih razina mora, a unutrašnjost ovog superkontinenta bit će izuzetno suha, sa širokim rasponom dnevnih temperatura. „Trenutno se Zemlja sastoji od sedam kontinenata s vrlo različitim ekosustavima i ljudskim kulturama, pa bi bilo fascinantno zamisliti kako bi svijet mogao izgledati za 200 do 300 milijuna godina,“ zaključio je Xiang Li.


Cijeli članak možete pročitati online!

Video pokazuje kako je Antarktika bila spojena s ostalim kontinentima

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.