kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Zvukovi svemira: Znanstvenici sonfikacijom uglazbili zvijezde, supernove i crne rupe
Astronomija

Zvukovi svemira: Znanstvenici sonfikacijom uglazbili zvijezde, supernove i crne rupe

Izvor: X-ray: NASA/CXC/SAO / NASA/STScI; IR: Spitzer NASA/JPL-Caltech.
objavljeno

Zajedno sa svojim timom, Kimberly Arcand, stručnjakinja za vizualizaciju na svemirskom teleskopu Cahndra, predstavlja ‘melodije’ svemira pomoću sonifikacije, metode kojom se znanstveni podaci pretvaraju u zvuk. 

Zvijezde, supernove i supermasivne crne rupe

Sada imamo priliku ‘poslušati’ astronomske slike koje su nastale u sklopu novog rada, objavljenog 16. rujna 2021. Na snimkama se mogu čuti zvijezde, supernove i supermasivne crne rupe.

Arcandin tim istaknuo je kako sonifikacija astronomskih slika omogućava osobama s oštećenjem vida da čuju ono što drugi vide.

Westerlund 2

Westerlund 2 je područje u kojem nastaju zvijezde, udaljeno oko 20 000 svjetlosnih godina od Zemlje, u južnom predjelu sazviježđa Kobilica. Promjera je približno 44 svjetlosne godine te sadrži neke od najtoplijih, najsjajnijih i najvećih zvijezda.

Kod ove maglice, zvučna linija prelazi s lijeva na desno. Jače svjetlo daje jači zvuk, dok viša okomita pozicija na slici proizvodi viši ton. Gudački instrumenti odražavaju optičke podatke sa Hubblea, dok zvona reproduciraju rendgenske podatke sa Chandrae.


Ostatak Tychove supernove

Nakupina prašine i plina koju slušamo, ostatak je Tychove supernove pod nazivom SN 1572. SN 1572 pojavio se 1572. godine, a otkrio ju je astronom Tycho Brahe.

Ovdje zvuk kreće iz sredine te se širi kružno, prema van. Crvena boja predstavlja željezo, zelena silicij, a plava sumpor. Crveno svijetlo uzrokuje niske note, a plavo i ljubičasto visoke note. Kada zvuk izađe iz supernove, možemo čuti harfu.

Središte galaksije Messier 87

M87 je velika eliptična galaksija u čijem se središtu nalazi supermasivna crna rupa koja ispucava mlazove energetski nabijenih čestica. Plavi signali uzrokovani su emisijom gama-zraka koje je promatrao svemirski teleskop Chandra. Crveni i narančasti signali su dugovalni radijski podaci koje je uočio radio teleskop VLA (Very Large Array).

Radijski podaci imaju manje tonove od visokoenergetskih rendgenskih podataka. To se određuje prema njihovom frekvencijskom rasponu unutar elektromagnetskog spektra. Jače svjetlo daje glasniji zvuk, a svjetlost dalje od središta viši zvuk.

https://kozmos.hr/nasa-uglazbila-zvijezde-galaksije-i-crne-rupe/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Kizer Whitt K. (26. rujna 2021.), Sounds of space: Jingle, pluck and hum, earthsky.org (pristupljeno 28. rujna 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.