kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Istraživanje otkriva da 70 posto meteorita potječe iz tri asteroidne obitelji
Astronomija

Istraživanje otkriva da 70 posto meteorita potječe iz tri asteroidne obitelji

3D ilustracija asteroida Faeton.
objavljeno

Većina meteorita potječe iz tri nedavna sudara u asteroidnom pojasu.


Međunarodni tim znanstvenika otkrio je da 70% svih poznatih meteorita koji padaju na Zemlju potječe iz samo tri asteroidne obitelji. Ove obitelji su nastale kao posljedica velikih sudara u glavnom asteroidnom pojasu prije 5.8, 7.5 i 40 milijuna godina. Istraživanje, koje vode znanstvenici iz CNRS-a, Europskog južnog opservatorija (ESO) i Karlovog sveučilišta u Pragu, značajno proširuje naše razumijevanje podrijetla svemirskih tijela koja dospijevaju na Zemlju.

Otkrivanje podrijetla 90% meteorita

Jedan od najvažnijih rezultata ovog istraživanja je identifikacija izvora više od 90% meteorita. Iako se ranije znalo da manji dio meteorita potječe s Mjeseca, Marsa ili asteroida Vesta, većina – koja uglavnom uključuje obične hondrite – bila je nepoznatog podrijetla. Ovim istraživanjem utvrđeno je da čak 37% meteorita potječe iz asteroidne obitelji Massalia, dok preostale dvije značajne obitelji čine Karin i Koronis.


Obilje meteorita iz ovih triju mladih asteroidnih obitelji objašnjava se procesom nastanka i evolucijom fragmenata. Veliki sudari asteroida stvaraju mnoštvo manjih fragmenata, koji se potom međusobno sudaraju i bivaju izbačeni iz asteroidnog pojasa. Kako su ove obitelji relativno mlade, njihovi su fragmenti brojni i pokretni, što povećava šanse da dođu do Zemlje. Starije asteroidne obitelji, s druge strane, s vremenom gube fragmente zbog milijuna godina sudara i kozmičkih sila, što ih čini slabijim izvorima meteorita.

Ključna metoda za otkrivanje podrijetla meteorita

Ovo revolucionarno otkriće postignuto je zahvaljujući kombinaciji teleskopskih promatranja i naprednih računalnih simulacija. Znanstvenici su analizirali glavne asteroidne obitelji u asteroidnom pojasu te identificirali izvore ugljikovačnih hondrita i ahondrita, osim onih koji potječu s Mjeseca, Marsa i Veste.

Istraživanje također ima praktične implikacije. Znanstvenici sada mogu bolje pratiti kilometarske asteroide koji predstavljaju potencijalnu prijetnju Zemlji. Takvi objekti su u fokusu brojnih svemirskih misija, uključujući misije NEAR Shoemaker, Hayabusa i NASA-in DART usmjeren na obranu planeta.

Asteroidi Ryugu i Bennu, uzorkovani tijekom misija Hayabusa2 i OSIRIS-REx, identificirani su kao pripadnici iste matične asteroidne obitelji, poznate kao Polana.

Iako je podrijetlo većine meteorita sada identificirano, otprilike 10% još uvijek nije jasno. Kako bi nastavili s ovim otkrićima, znanstveni tim planira proširiti svoja istraživanja na mlađe asteroidne obitelji koje su nastale prije manje od 50 milijuna godina. Očekuje se da će daljnje karakterizacije tih obitelji otkriti još više informacija o podrijetlu meteorita i njihovom putovanju prema Zemlji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.