kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Svemirski teleskop Webb otkrio neočekivane kemijske tragove na najvećem Plutonovom mjesecu Haronu
Svemir

Svemirski teleskop Webb otkrio neočekivane kemijske tragove na najvećem Plutonovom mjesecu Haronu

Svemirski teleskop Webb otkrio neočekivane kemijske tragove na najvećem Plutonovom mjesecu Haronu
objavljeno

Svemirski teleskop James Webb revolucionira naše razumijevanje svemira, pružajući neviđene podatke o kozmosu. Međutim, Webb je također ključan alat u istraživanju najudaljenijih dijelova Sunčevog sustava. U ovom kontekstu, Webb je nedavno otkrio tragove ugljikova dioksida (CO₂) i vodikova peroksida (H₂O₂) na površini Harona, najvećeg Plutonovog mjeseca, čime je otvorio novo poglavlje u našem razumijevanju ovih udaljenih ledenih tijela u Kuiperovom pojasu.

Otkriće složene kompozicije Harona

Haron, koji je otprilike upola manji od Plutona, jedno je od mnogih ledenih tijela koja kruže Kuiperovim pojasom, daleko izvan Neptuna. Znanstvenike je već intrigirao kada je letjelica New Horizons prošla pokraj njega 2015. godine, otkrivši površinu prekrivenu vodenim ledom. Međutim, instrumenti New Horizonsa nisu mogli detektirati kemijske spojeve poput ugljikova dioksida ili vodikova peroksida u određenim infracrvenim valnim duljinama.


Sada, zahvaljujući snažnim infracrvenim mogućnostima Webba, znanstvenici su ispunili te praznine. Ovo otkriće ne samo da rasvjetljava složeni sastav Haronove površine, već daje naslutiti procese koji oblikuju slične ledene mjesece diljem našeg Sunčevog sustava.

Što ovo znači za buduća istraživanja?

Okruženje Harona izrazito je neprijateljsko, barem za nas. Smješten više od 4,83 milijarde kilometara od Sunca, Haron je dosad otkriven kao mjesec čija je površina bogata tragovima vodenog leda, amonijaka i organskih materijala. Međutim, novo otkriveni ugljikov dioksid i vodikov peroksid dodatno kompliciraju naše razumijevanje njegova kemijskog sastava.

Stručnjaci vjeruju da vodikov peroksid nastaje kada zračenje reagira s molekulama vode na površini Harona, dok ugljikov dioksid može biti rezultat prošlih udara. Ova otkrića daju važne tragove za razumijevanje povijesti i evolucije udaljenih mjeseca, pa čak i planeta izvan Plutona.

“Mogućnost da vidimo kemijske otiske koji su nam prije bili nevidljivi otvara potpuno novo područje mogućnosti,” rekla je Carly Howett, planetarna znanstvenica. “Ovo otkriće moglo bi nam pomoći da bolje razumijemo kako ti udaljeni mjeseci evoluiraju i kako reagiraju na svoja surova okruženja.”

Zašto je ovo važno

Ovo otkriće nije samo fascinantno zbog Harona; ono otvara put za proučavanje drugih ledenih mjeseca i udaljenih objekata u Sunčevom sustavu. Znanstvenici sada mogu koristiti Haron kao ključnu točku za razumijevanje kemijske evolucije sličnih tijela u Kuiperovom pojasu i šire.

Svemirski teleskop Webb nastavlja mijenjati način na koji istražujemo vanjske dijelove Sunčevog sustava, pružajući nam jasniji uvid u to kako se mjeseci poput Harona formiraju, razvijaju i prilagođavaju svojoj okolini.

Dok se pripremamo za buduće misije koje će detaljnije istraživati ove udaljene svjetove, Webbova otkrića postavljaju temelje za ono što slijedi. Webb je doista promijenio naše razumijevanje kozmosa, a sada polako mijenja i ono što smo mislili da znamo o vlastitom Sunčevom sustavu.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.