kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Astronomi mapirali područje neba veličine 250 punih mjeseca i precizno mapirali milijun galaksija
Astronomija

Astronomi mapirali područje neba veličine 250 punih mjeseca i precizno mapirali milijun galaksija

Središte galaksije Mliječnog puta viđeno infracrvenim svjetlom. Izvori - NASA, JPL-Caltech, Susan Stolovy (SSC)
objavljeno

Međunarodni tim znanstvenika napravio je izvanredan iskorak u razumijevanju svemira, otkrivši precizne lokacije više od milijun galaksija. Istraživanje PAUS (Physics of the Accelerating Universe Survey), suradnja koja uključuje 14 znanstveniih institucija, pokrilo je veliki dio neba, površine ekvivalentne veličini oko 250 punih mjeseca. Ovo istraživanje donosi neviđene uvide u strukturu i evoluciju svemira, koristeći inovativnu tehnologiju i napredne metode za precizno mjerenje udaljenosti galaksija.

Revolucionarna tehnologija omogućava otkrivanje udaljenih galaksija

U središtu ovog postignuća nalazi se PAUCam, specijalno dizajnirana kamera postavljena na 4,2-metarski teleskop William Herschel (WHT) u La Palmi, u Španjolskoj. Ovaj instrument omogućio je astronomima precizno mjerenje udaljenosti galaksija koje su udaljene više od 10 milijardi svjetlosnih godina. Ovakav tehnološki iskorak predstavlja značajan napredak u razumijevanju svemira, posebno kada se radi o galaksijama koje se nalaze na samim granicama poznatog svemira.

Kada znanstvenici promatraju galaksije, obično koriste dva pristupa: fotometrijska istraživanja i spektroskopska istraživanja. Fotometrijska istraživanja snimaju detaljne fotografije svih objekata na nebu koji su dovoljno svijetli da ih se može detektirati, dok spektroskopska istraživanja analiziraju specifične izvore svjetlosti i proučavaju njihov spektar – raspodjelu svjetlosti na različitim valnim duljinama. Fotometrijska istraživanja omogućuju detektiranje više objekata, dok spektroskopska pružaju detaljnije podatke za svaki promatrani objekt.


PAUS nudi revolucionarnu kombinaciju oba pristupa. Kako objašnjava profesor Benjamin Joachimi s Odjela za fiziku i astronomiju Sveučilišta u Londonu, PAUCam koristi uske valne filtre kako bi prikupio svjetlost iz određenih dijelova spektra, što omogućava rekonstrukciju verzija spektra galaksija s nižom rezolucijom. Ovaj inovativni pristup omogućava detaljnije razumijevanje galaksija i njihovih interakcija s okolišem, osobito s tamnom tvari koja ih okružuje.

Novi uvidi u širenje svemira

Katalog PAUS-a pruža izniman potencijal za stvaranje preciznijih mapa svemira. Pomaže znanstvenicima istražiti kako su galaksije povezane s tamnom tvari i tamnom energijom – nevidljivim silama koje oblikuju svemir. Tamna energija, za koju se smatra da čini oko 70% svemira, odgovorna je za ubrzano širenje svemira, iako njezina prava priroda ostaje velika nepoznanica. Precizni podaci prikupljeni putem PAUS-a omogućit će daljnje istraživanje ovih zagonetnih sila.

Osim bogatstva podataka, PAUS je rezultirao značajnim znanstvenim publikacijama, uključujući radove o mjerenju udaljenosti galaksija i tehnikama kalibracije.

Oblikovanje budućnosti kozmoloških istraživanja

Devet godina nakon prvih promatranja, PAUS nastavlja unapređivati kalibraciju postojećih kozmoloških istraživanja. Na primjer, podaci prikupljeni u sklopu PAUS-a koriste se za poboljšanje analiza slabih gravitacijskih leća i simulacija za misije, poput misije Euclid Europske svemirske agencije.

Kako navodi David Navarro-Gironés, doktorand na ICE-CSIC-u i glavni autor jednog od radova o PAUS-u, preciznost ovog istraživanja ključna je za razumijevanje velike strukture svemira. “Sposobnost preciznog mjerenja udaljenosti galaksija od vitalnog je značaja za razumijevanje svemira,” rekao je.

S mapiranim više od milijun galaksija u dosad neviđenim detaljima, PAUS istraživanje postavlja temelje za buduća otkrića u kozmologiji, omogućavajući jasniji pogled na svemir nego ikada prije.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.