kozmos.hr
Astronomija

Otkrivena druga rijetka supernova uz pomoć gravitacijske leće

Otkrivena druga rijetka supernova uz pomoć gravitacijske leće. Zasluge: NASA, ESA, CSA, STScI, Justin Pierel (STScI) i Andrew Newman (Carnegie Institution for Science).
objavljeno

U studenom 2023. godine, Svemirski teleskop James Webb promatrao je masivni galaktički skup poznat kao MACS J0138.0-2155. Zahvaljujući fenomenu gravitacijske leće, prvi put predviđenom od strane Alberta Einsteina, udaljena galaksija MRG-M0138 prikazuje se iskrivljena zbog moćne gravitacije koja djeluje između galaksije i skupova. Ovaj fenomen ne samo da iskrivljuje i pojačava sliku udaljene galaksije, već zbog MACS J0138 stvara pet različitih slika galaksije MRG-M0138.

Astronomi su 2019. godine objavili iznenađujuće otkriće supernove unutar galaksije MRG-M0138, zabilježene slikama Svemirskog teleskopa Hubble iz 2016. godine.

Kada su drugi astronomi analizirali slike koje je Webb snimio 2023. godine, iznenadila ih je činjenica da ista galaksija sadrži drugu supernovu nakon sedam godina. Justin Pierel, NASA-in Einsteinov stipendist u Institutu za svemirske teleskope i Andrew Newman, zaposlenik u Opservatorijima Instituta Carnegie za znanost, podijelili su informacije o prvom otkriću dviju supernova u istoj galaksiji zahvaljujući gravitacijske leće.

“Kada supernova eksplodira iza gravitacijske leće, njena svjetlost putuje Zemlji različitim stazama. Ove staze možemo usporediti s vlakovima koji istovremeno napuštaju stanicu, putujući istom brzinom prema istom cilju, ali svaki putem različite rute. Razlike u duljini putovanja i terenu znače da vlakovi ne dolaze istovremeno.”


“Na sličan način, astronomi zapažaju slike supernova tijekom različitih vremenskih perioda, što može trajati od dana do godina. Analizirajući razlike u vremenu pojavljivanja slika supernove, moguće je izmjeriti povijesnu stopu širenja svemira, poznatu kao Hubbleova konstanta, što predstavlja jedan od najvećih izazova u današnjoj kozmologiji. Međutim, ovakve višestruko slikane supernove su iznimno rijetke – do sada ih je otkriveno manje od desetak.“

“Supernova iz 2016. godine u galaksiji MRG-M0138, nazvana Requiem, isticala se iz nekoliko razloga. Bila je udaljena 10 milijardi svjetlosnih godina, a vjerojatno je bila tipa Ia, što se koristi kao ‘standardna svijeća’ za mjerenje kozmičkih udaljenosti. Prema modelima, jedna od slika supernove će zbog ekstremne gravitacije galaktičkih skupova biti toliko odgođena da se neće pojaviti sve do sredine 2030-ih. Nažalost, Requiem nije otkriven do 2019., dugo nakon što je nestao iz vidokruga, pa nije bilo moguće prikupiti dovoljno podataka za mjerenje Hubbleove konstante.“

“Sada smo otkrili drugu supernovu putem gravitacijske leće unutar iste galaksije kao Requiem, koju nazivamo Supernova Encore. Ova supernova je otkrivena slučajno, a trenutno ju aktivno promatramo u sklopu izuzetno važnog programa direktora. Koristeći Webb teleskop, planiramo izmjeriti i potvrditi Hubbleovu konstantu na temelju ovih višestruko slikanih supernova. Encore je potvrđen kao standardna svijeća, ili supernova tipa Ia, čineći time Encore i Requiem najudaljenijim parom standardnih svijeća supernova ikad otkrivenim.“

“Iako su supernove inače nepredvidljive, u ovom slučaju točno znamo kada i gdje gledati da bismo zabilježili posljednje pojave Requiema i Encore. Infracrvena promatranja oko 2035. godine omogućit će nam da zabilježimo njihov posljednji trenutak i pružiti nove i precizne mjerenja Hubbleove konstante.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.