kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Rover Perseverance otkrio neobičnu prugastu stijenu na Marsu
Svemir

Rover Perseverance otkrio neobičnu prugastu stijenu na Marsu

Dana 13. rujna 2024. (Sol 1268), NASA-in rover Perseverance snimio je intrigantnu fotografiju crno-bijele prugaste stijene koristeći svoju lijevu kameru Mastcam-Z. Smješten na podignutom jarbolu rovera, Mastcam-Z se sastoji od dva napredna fotoaparata dizajnirana za snimanje visokorezolucijskih slika. Fotografija je snimljena u 12:40:29 prema lokalnom srednjem solarnom vremenu. Izvor fotografije: NASA/JPL-Caltech/ASU.
objavljeno

Mars nas ne prestaje iznenađivati. Prošlog tjedna NASA-in rover Perseverance uočio je neobičnu crno-bijelu prugastu stijenu koja je izazvala val uzbuđenja među znanstvenicima a i nama, običnim smrtnicima. Ova stijena, nazvana “Freya Castle“, drugačija je od bilo čega što je do sada otkriveno na Crvenom planetu, izazivajući nagađanja o tajnama koje bi mogla skrivati. Može li ovo biti nagovještaj još značajnijih otkrića koja tek slijede?

Od povijesnog slijetanja, Perseverance se stalno penje po strmim padinama u blizini ruba kratera Jezero. Cilj? Pronaći drevne stijene koje bi mogle otkriti nove uvide u ranu geološku povijest Marsa. Iako je uspon u početku bio spor i izazovan, nedavni napredak je brz jer rover prolazi ravnijim terenom. S ove više točke, Perseverance ima širok pogled na prethodne misijske znamenitosti, poput ikoničnog brda Kodiak, koje stoji obavijeno prašinom iz obližnjih oluja.

Stijena koja se razlikuje od svih ostalih

Freya Castle, mala stijena promjera svega 20 cm, najprije je privukla pažnju znanstvenika niskorezolucijskim fotografijama navigacijske kamere rovera. Iako je isprva bila jedva primjetna, neobična tekstura ove stijene odmah je pobudila znatiželju istraživačkog tima. Kako bi dobili bolji uvid, upotrijebili su Mastcam-Z kameru za snimanje visokokvalitetnih fotografija i prikupljanje multispektralnih podataka prije nego što je rover krenuo dalje.


Kada su podaci stigli na Zemlju, znanstvena zajednica bila je oduševljena. Freya Castle nije samo vizualno impresivna sa svojim crno-bijelim prugama, već njezina jedinstvena struktura zbunjuje istraživače. Može li ova ‘zebraste stijena’ sadržavati tragove drevne prošlosti Marsa?

Kako je nastala ova neobična stijena?

Iako točno podrijetlo Freye Castle još uvijek nije poznato, rane teorije sugeriraju da je nastala magmatskim ili metamorfnim procesima. Ti procesi, često povezani s oblikovanjem stijena pod velikom toplinom i tlakom, mogli bi objasniti njezine upečatljive pruge. Ipak, kemijski sastav ove stijene ostaje uglavnom nepoznat, ostavljajući prostor za daljnja istraživanja.

Dodatni element koji ovu stijenu čini intrigantnijom je činjenica da je labava, što upućuje na to da je vjerojatno stigla s višeg terena, možda iz regije bogate sličnim stijenama. Znanstvenici su zbog toga izrazito uzbuđeni i nadaju se da će pronaći još ovakvih neobičnih stijena dok rover nastavlja svoj uspon.

Freya Castle je samo posljednja u nizu fascinantnih stijena koje je Perseverance otkrio posljednjih tjedana. Dok istražuje rub kratera, rover nailazi na sve veću raznolikost stijena, uključujući masivne gromade na planini Washburn. Neki istraživači smatraju da bi to mogle biti drevne stijene koje su izbačene na površinu uslijed udara u krater Jezero prije nekoliko milijuna godina. Ako je ova teorija točna, ta otkrića mogla bi nam omogućiti uvid u dublje, starije slojeve marsovske geološke povijesti.

Što slijedi za Perseverance?

Otkriće Freye Castle predstavlja ključni trenutak u misiji rovera. Kako se Perseverance nastavlja uspinjati, tim se nada da će naići na još više ovakvih stijena, što bi omogućilo detaljnije analize. Ta bi otkrića mogla značajno utjecati na naše razumijevanje geološke povijesti Marsa. Hoće li ove nove stijene pomoći u razotkrivanju tajni drevnog Marsa? Samo vrijeme i daljnja istraživanja donijet će odgovore.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.