kozmos.hr
Tehnologija

Sateliti Starlinka prijete noćnom nebu, upozoravaju astronomi

Falcon 9 starlink mission
objavljeno

Najnovija generacija Starlink satelita u vlasništvu SpaceX-a odašilje snažnije signale koji ometaju rad radioteleskopa.


Širenje satelitske mreže Starlink pod vodstvom Elona Muska izaziva sve veću zabrinutost među znanstvenicima. Astronomi upozoravaju da ti sateliti ne samo da pretrpavaju Zemljinu orbitu, već sve više ometaju ključna znanstvena istraživanja.

Utjecaj Starlinka na radioastronomiju

Prema Nizozemskom institutu za radioastronomiju (ASTRON), najnovija generacija Starlink satelita odašilje snažnije signale koji remete rad radioteleskopa. Ovi sateliti djeluju na višim frekvencijama, stvarajući značajne smetnje osjetljivoj opremi koja se koristi za promatranje svemira.

“Sa svakim lansiranjem ovih satelita gubimo sve više neba”, izjavila je Jessica Dempsey, direktorica ASTRON-a, u intervjuu za BBC. Dempsey i njezin tim nedavno su objavili studiju u časopisu Astronomy & Astrophysics, otkrivajući da najnoviji Starlink sateliti odašilju više od 30 puta više radijske smetnje u usporedbi s prethodnim generacijama. Ovo premašuje razine koje preporučuje Međunarodna telekomunikacijska unija, što podiže zabrinutost o dugoročnim posljedicama za svemirska istraživanja.


Radioteleskopi poput ASTRON-ovog niskofrekventnog niza (LOFAR) ključni su za proučavanje svemira izvan dosega tradicionalnih optičkih teleskopa. Ovi instrumenti omogućuju znanstvenicima istraživanje fenomena poput mlazova koje izbacuju crne rupe, proučavanje ranih galaksija i potragu za egzoplanetima. Međutim, sve veća prisutnost Starlink satelita otežava ove napore.

Glavni autor studije, Cees Bassa, objasnio je u priopćenju za javnost da je zračenje Starlink satelita znatno jače od slabih astrofizičkih izvora koje žele promatrati. “Elektromagnetsko zračenje sa Starlink satelita oko je 10 milijuna puta jače od onoga što obično detektiramo“, naglasio je Bassa. “To je kao usporedba najslabije zvijezde vidljive golim okom s jarkom svjetlošću punog Mjeseca.”

Astronomi već godinama izražavaju zabrinutost SpaceX-u, čak i prije lansiranja druge generacije Starlink satelita, koja je počela kružiti oko Zemlje početkom 2023. godine. Međutim, čini se da ove zabrinutosti nisu naišle na značajniji odjek. SpaceX sada lansira oko 40 satelita druge generacije Starlinka svaki tjedan, a ne pokazuje znakove usporavanja. “Što se više ovih satelita šalje u orbitu, problem postaje sve gori”, dodao je Bassa.

Posljedice za buduća svemirska istraživanja

Posljedice ovog problema su dalekosežne. Ako smetnje koje stvaraju Starlink i druge satelitske mreže nastave rasti, moglo bi doći do ozbiljnih prepreka u ljudskoj sposobnosti da proučava svemir. Znanstvenici iz ASTRON-a strahuju da bi, bez strožih propisa i rješenja za smanjenje emisija radijskih frekvencija, buduće generacije znanstvenika mogle imati problema s postizanjem revolucionarnih otkrića u područjima kao što su istraživanja crnih rupa, formacija galaksija i planetarna znanost.

Debata oko satelitskih mreža poput Starlinka otvara šira pitanja o ravnoteži između tehnološkog napretka i očuvanja ključnih znanstvenih istraživanja. Dok satelitski internet može omogućiti globalnu povezanost, istovremeno prijeti zasljepljivanju astronoma u otkrivanju misterija svemira. Koje je rješenje? Trebaju li vlade i privatne tvrtke surađivati na stvaranju strožih propisa? Kako se nastavlja lansiranje Starlink satelita, znanstvena zajednica vjerojatno će se sve više zalagati za ozbiljnije rasprave o dugoročnom utjecaju komercijalizacije svemira na istraživanja. Već postoje pozivi za jače regulacije koje bi zaštitile ključne astronomske podatke. Pitanje ostaje hoće li SpaceX i druge privatne tvrtke slušati.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.