kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Pronađene drevne egipatske rezbarije faraona ispod vode blizu Asuana
Znanost

Pronađene drevne egipatske rezbarije faraona ispod vode blizu Asuana

Arheolozi su tijekom ronilačke ekspedicije blizu Asuana u Egiptu otkrili kamene rezbarije iz drevnih vremena. Zasluge: Egipatsko ministarstvo turizma i starina.
objavljeno

Arheolozi su tijekom ronilačke ekspedicije blizu Asuana u Egiptu otkrili kamene reljefe iz drevnih vremena.


Tijekom nedavne ronilačke ekspedicije u rijeci Nil, arheolozi su otkrili kamene reljefe koje prikazuju nekoliko drevnih egipatskih faraona i hijeroglifskih natpisa.

Zajednički tim francuskih i egipatskih stručnjaka pronašao je ove rezbarije pod vodom južno od Asuana, na području koje je bilo potopljeno izgradnjom Visoke brane Asuan između 1960. i 1970. godine. Prije poplavljivanja, UNESCO je provodio veliku akciju spašavanja arheoloških ostataka iz tog područja. Nažalost, mnogi artefakti nisu uspjeli biti premješteni na vrijeme i završili su pod vodom.

Asuan je imao važnu ulogu u drevnom Egiptu jer se nalazio blizu južne granice zemlje i bio je dom mnogim važnim hramovima. Jedan od njih je Abu Simbel, gdje se nalaze četiri kolosalne statue Ramzesa II, visoke oko 21 metar. Asuan je također poznat po kompleksu hrama File, gdje je napisan posljednji egipatski hijeroglifski natpis 394. godine.


Ciljevi istraživanja

Cilj tima je identificirati i zabilježiti preživjele natpise i rezbarije koje su sada pod vodom, navelo je Egipatsko ministarstvo turizma i starina. Članovi tima rone do ostataka i koriste fotografiju, video i fotogrametriju, tehniku koja omogućuje stvaranje digitalnih 3D modela objekata na temelju više fotografija.

Među novootkrivenim rezbarijama nalaze se prikazi faraona Amenhotepa III (vladao oko 1390. – 1352. pr. Kr.), Tutmozisa IV (vladao oko 1400. – 1390. pr. Kr.), Psamtika II (vladao oko 595. – 589. pr. Kr.) i Apriesa (vladao oko 589. – 570. pr. Kr.) — vladara iz 18. i 26. dinastije. Rezbarije su dobro očuvane, a tim očekuje da će otkriti još ostataka kako istraživanje bude napredovalo.

Live Science kontaktirao je znanstvenike koji nisu uključeni u istraživanje kako bi dobio njihova mišljenja o otkrićima. Jitse Dijkstra, profesor klasika i religijskih studija na Sveučilištu Ottawa, smatra da su otkrića zanimljiva, ali je potrebno više informacija za njihovo potpuno razumijevanje. William Carruthers, predavač na Sveučilištu Essex u Ujedinjenom Kraljevstvu, ističe da otkrića pokazuju kako je više ostataka preživjelo poplavu nego što je UNESCO mislio tijekom spašavanja 1960-ih i 1970-ih.

Alejandro Jiménez-Serrano, arheolog i profesor egiptologije na Sveučilištu Jaen u Španjolskoj, rekao je da je Asuan bio važan kamenolom za granit i da je moguće da su novootkriveni ostaci bili namijenjeni za transport u druge dijelove Egipta. Također, mogli su biti dio hramova u blizini Asuana.

Ova fascinantna otkrića nastavljaju otkrivati tajne drevnog Egipta i dodatno ističu značaj Asuana u povijesti ove velike civilizacije.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.