kozmos.hr
Astronomija

Dokazano postojanje intrigantnih tunela ispod površine Mjeseca

Pogled Zemlje iz orbite Mjeseca. Jumpstory.
objavljeno

Prisutnost tunela ispod površine Mjeseca teoretizirana je i intenzivno raspravljana najmanje 50 godina. Sada, analiza radarskih podataka NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbitera (LRO) otkriva što se nalazi ispod Mare Tranquillitatis.


Po prvi put, znanstvenici su dokazali postojanje tunela u lunarnom podzemlju, koji se čini kao prazni kanali kroz koje je nekada tekla lava. Studija, objavljena u časopisu Nature Astronomy, rezultat je međunarodne suradnje.

“Ovi tuneli teoretizirani su već više od 50 godina, ali ovo je prvi put da smo dokazali njihovo postojanje,” objašnjava Lorenzo Bruzzone, profesor na Sveučilištu u Trentu.

Bruzzone nastavlja: “Godine 2010., u sklopu tekuće NASA-ine LRO misije, instrument Miniature Radio-Frequency (Mini-RF) prikupio je podatke koji uključuju ‘jamu’ u Mare Tranquillitatis.

“Godinama kasnije, ponovno smo analizirali ove podatke koristeći složene tehnike obrade signala koje smo nedavno razvili, i otkrili radarske refleksije iz područja jame koje se najbolje mogu objasniti podzemnim tunelima. Ovo otkriće pruža prvi izravni dokaz o pristupačnim tunelima ispod površine Mjeseca.”


“Zahvaljujući analizi podataka uspjeli smo izraditi model dijela tunela,” nastavlja Leonardo Carrer, istraživač na Sveučilištu u Trentu. “Najvjerojatnije objašnjenje za naša opažanja je prazni tunel kroz koji je nekada tekla lava.”

Znanstvena i istraživačka važnost

Wes Patterson, glavni istraživač Mini-RF instrumenta iz Laboratorija primijenjene fizike Johns Hopkins, dodaje: “Ovo istraživanje pokazuje kako se radarski podaci Mjeseca mogu koristiti na nove načine za rješavanje temeljnih pitanja za znanost i istraživanje te koliko je ključno nastaviti s prikupljanjem podataka daljinskog istraživanja Mjeseca. Ovo uključuje trenutnu LRO misiju i, nadamo se, buduće misije orbitera.”

U studiji su sudjelovali i istraživači sa Sveučilišta u Padovi i La Venta Geographic Explorations APS, koji su pridonijeli geološkim analizama i modeliranju identificiranih tunela.

Studija ima znanstvenu važnost i implikacije za razvoj misija na Mjesec, gdje je okruženje neprijateljsko za ljudski život. Površinske temperature na osvijetljenoj strani Mjeseca mogu doseći 127°C, dok na neosvijetljenoj strani temperature mogu pasti na -173°C.

Kozmičko i sunčevo zračenje može biti i do 150 puta jače na lunarnoj površini nego što ga doživljavamo na Zemlji, a postoji i stalna prijetnja udara meteorita. Ovi uvjeti zahtijevaju pronalaženje sigurnih mjesta za izgradnju infrastrukture koja može podržati dugotrajna istraživanja. Tuneli poput ovih nude rješenje za taj problem.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.