kozmos.hr
Jeste li znali?

Znanstvenici oživjeli bakterije pronađene na dnu oceana stare 100 milijuna godina

objavljeno

Te su bakterije među najstarijim živim bićima koje su znanstvenici ikad proučavali.

Koliko bi život na Zemlji uistinu mogao biti trajan? Čuda prirode nikad ne prestaju zapanjivati znanstvenike koji traže odgovore na najvažnije pitanje – kako je život nastao i kako se razvijao.

Bakterije su najjednostavniji organizam na Zemlji za koji se smatra da je “živ”. Ti jednostanićni mikroorganizmi imaju sposobnost preživljavanja u najrazornijim okruženjima i razmnožavati se.

Prošle je godine japanski znanstveni tim izvijestio o nevjerojatnom postignuću. Nakon skupljanja sedimenta iz morskog dna prije više od deset godina, znanstvenici su oživjeli bakterije stare više od 100 milijuna godina.

Čini se da je radnja preuzeta iz znanstveno-fantastičnog filma – na dnu najudaljenijeg dijela oceana znanstvenici su bušili bušotine i tamo pronašli drevne sedimente u kojima je bilo kisika i drevnih mikroba. Činilo se da su potonji mrtvi, ali, dobivši dovoljno hranjivih sastojaka, počeli su se aktivno razvijati.

Ovo je prvi put da su znanstvenici oživjeli drevne organizme koji su živjeli istovremeno s dinosaurima.

Znanstvenici oživjeli 101,5 milijuna godina stare bakterije

Ova povećana slika prikazuje oživljenu bakteriju staru 100 milijuna godina.Izvor: JAMSTEC

Studija u kojoj se navodi da su bakterije stare 101,5 milijuna godina prikupljene s dna oceana, a zatim se počele hraniti i razmnožavati, objavljena je prošle godine u znanstvenom časopisu Nature Communications.

Oceanolozi su sakupljali uzorke dubokih sedimentnih stijena na području južnog Tihog oceana (smatra se da je ovo beživotna zona u kojoj žive samo bakterije).

Znanstvenici su primijetili da su stijene s dna Tihog oceana neobično porozne. Za tu dubinu u njima je bilo relativno puno kisika. Tako je nastala ideja da u tim stijenama mogu ostati tragovi bakterija ili živih mikroba koji su se prilagodili postojanju u uvjetima kada praktički nema hrane.

Studija je potvrdila da su bakterije bile prisutne čak i u najstarijim slojevima stijene.

https://kozmos.hr/cijanobakterije-mogu-prezivjeti-na-marsu-i-pomoci-u-koloniziranju/

Znanstvenici su u svim bušotinama pronašli kisik koji bi milijunima godina mogao podržavati život mikroorganizama. Kako bi otkrili ima li u uzorcima takvih prastarih mikroba, inkubirali su ih i osigurali im dovoljno hrane.

Ubrzo su počeli pokazivati znakove života i to ne nekolicina, već gotovo sve, čak i najstarije. Kao što su znanstvenici ustanovili, starost 99,1% mikroba datira najmanje 101,5 milijuna godina.

Ti su mikroorganizmi jedni od najdrevnijih živih bića na Zemlji, bili su suvremenici dinosaura. Ali još uvijek nisu najstarije- neke su spore bakterija smrznute u smoli znanstvenici oživjeli nakon što su 250 milijuna godina ležali u jantaru. Međutim, to nisu same bakterije, već spore, pa ih se može zanemariti.

Znanstvenici su primijetili da ti mikrobi imaju nisku brzinu metabolizma i razmnožavaju se sporije od ostalih mikroba koji žive na takvoj dubini.

Genomi ovih organizama gotovo se nisu promijenili od mezozoika, pa će znanstvenici moći razumjeti kako su se bakterije razvijale tijekom stotinu milijuna godina.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Dunham, W. (2020, July 28). Scientists revive 100 million-year-old microbes from deep UNDER SEAFLOOR.
• Frazer, J. (2021, March 04). 100-Million-Year-Old seafloor Sediment bacteria have been resuscitated.
• Javed, S. (n.d.). 100-Million-Year-Old seafloor BACTERIA resuscitated by scientists.
• Letzter, R. (2020, July 30). Sleeping microbes wake up after 100 million years buried under the seafloor.
• Morono, Y., Ito, M., Hoshino, T., Terada, T., Hori, T., Ikehara, M., . . . Inagaki, F. (2020, July 28). Aerobic microbial life persists in oxic marine sediment as old as 101.5 million years.
• Pennisi, E., Normile, D., Kupferschmidt, K., Duke, S., Clery, D., & Moutinho, S. (2020, July 31). Scientists pull Living microbes, possibly 100 million years old, from beneath the sea.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube