Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Znanstvenici fotografirali galaksiju staru 12,4 milijarde godina

Najstarija spiralna galaksija ikad primijećena - BRI 1335-0417.Izvor: ALMA (ESO / NAOJ / NRAO), T. Tsukui i S. Iguch

Otprilike 70% od ukupnog broja poznatih galaksija ima oblik spirale. Znanstvenici su pronašli najstariju do sada i čak podijelili sliku.

Znanstvenici su otkrili najstariju spiralnu galaksiju do danas, analizirajući stare podatke s radio teleskopa ALMA. Iako to nije najstarija galaksija ikad primijećena, iznenadila je znanstvenike, vjerovalo se da su se galaksije u obliku spirale počele stvarati mnogo kasnije tijekom vremena. Sada će novopronađena galaksija pomoći znanstvenicima koji pokušavaju riješiti ovu dugotrajnu misteriju.

Standardni model sugerira da je stvaranje galaksija u ranom svemiru započelo sićušnim, turbulentnim i uglavnom neorganiziranim protogalaksijama kojima su vjerojatno trebale milijarde godina da izrastu u stabilne spiralne i eliptične strukture koje se danas vide u našem lokalnom okruženju.

Kako se spiralna galaksija ove nevjerojatne veličine stvorila tako rano u to vrijeme – prije više od 12 milijardi godina?

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pronalazk ove galaksije je značajno otkriće

Otvorena galaksija sa spiralnom morfologijom, nazvana BRI 1335-0417, otkrivena je u promatračkom arhivu ALMA. Nastala je prije 12,4 milijarde godina i sadrži veliku količinu prašine koja od nas skriva svjetlost svojih zvijezda. To otežava detaljno proučavanje BRI 1335-0417 u vidljivom svjetlu.

Međutim, ALMA može otkriti radio emisiju ugljikovih iona u galaksiji, što astronomima omogućuje istraživanje procesa koji se u njoj odvijaju.

Autor djela – student Japanskog sveučilišta za napredna istraživanja SOKENDAI, rekao je da nikada nije vidio tako jasne detalje tijekom promatranja udaljenih galaksija, a u početku je čak smatrao da nam je ova mnogo bliže.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Da, nama slika može izgledati mutno i nekvalitetno. U stvarnosti, ona pokazuje najjasnije dokaze rotirajućeg diska do danas i uvelike će pomoći znanstvenicima u budućim studijama.

Nevjerojatne sličnosti između ljudskog mozga i mreže galaksija

Promatranja su pokazala da se otkrivena spiralna struktura BRI 1335-0417 proteže 15 tisuća svjetlosnih godina od svog središta. To bi bilo približno tri puta manje od naše vlastite galaksije – Mliječne staze.

Ipak, BRI 1335-0417 iznenađujuće je gusta. Znanstvenici predviđaju da galaksija ima identičnu masu kao i naša Mliječna staza, iako je tri puta manja.

Pitanje je kako je ta posebna spiralna struktura mogla nastati samo 1,4 milijarde godina nakon Velikog praska? Autori studije razmotrili su nekoliko mogućih scenarija, od kojih najvjerojatniji nazivaju interakciju s malom galaksijom. Prema opažanjima, BRI 1335-0417 aktivno stvara zvijezde, a plin u vanjskom dijelu galaksije gravitacijski je nestabilan.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Znanstvenici se također prepiru oko sudbine BRI 1335-0417. Smatra se da su galaksije koje sadrže velike količine prašine i aktivno stvaraju zvijezde u ranom svemiru preci velikih divljačkih eliptičnih struktura.

Ako je to slučaj s BRI 1335-0417, ona bi trebala, i hoće, promijeniti  oblik u bližoj ili daljoj budućnosti. Astronomi je za tisuće godina vjerojatno neće vidjeti onako kako je mi vidimo danas. S druge strane, drugi znanstvenici sugeriraju da bi ova galaksija mogla duže ostati spiralna jer je to već najstariji poznati takav primjer i zadržala je svoj oblik.

Jedno je jasno – BRI 1335-0417 igrat će važnu ulogu u proučavanju evolucije oblika galaksija tijekom povijesti svemira.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Baker, H. (2021, May 24). Oldest spiral galaxy in the universe captured in fuzzy photo. LiveScience.
 Guenot , M. (2021, May 22). New photo shows oldest-ever spiral galaxy, and it formed around 1 billion years earlier than thought.
• Tsukui, T., & Iguchi, S. (2021, May 20). Spiral morphology in an intensely star-forming disk galaxy more than 12 billion years ago. Science.
• WION Web Team. (2021, May 22). Scientists click photo of oldest spiral galaxy in universe. WION.

Pročitaj više

Svemir

Neki fizičari smatraju da svemir nije započeo Velikim praskom. Prema njima svemir postoji oduvijek i zauvijek. Prije Velikog praska, svemir se smanjivao, a nakon...

Svemir

U udaljenom zvjezdanom sustavu, približno 1 300 svjetlosnih godina od Zemlje, istraživači sa Sveučilišta u Nevadi, Las Vegas (UNLV), možda su identificirali prvi poznati...

Svemir

Čini se da vjetrovi s ruba Jupiterove Velike crvene pjege ubrzavaju, no znanstvenici i dalje ne znaju točan uzrok ovih promjena.  Vjetrovi na Velikoj...

Astronomija

Zajedno sa svojim timom, Kimberly Arcand, stručnjakinja za vizualizaciju na svemirskom teleskopu Cahndra, predstavlja ‘melodije’ svemira pomoću sonifikacije, metode kojom se znanstveni podaci pretvaraju...

Astronomija

Astronomi su otkrili dvije galaksije na ‘rubu prostor-vremena’, sakrivene iza velikog sloja prašine. Galaksije su stare preko 13 milijardi godina. UV metoda detektiranja ranih...

Astronomija

Povodom 31. godišnjice, NASA-in/ESA-in svemirski teleskop Hubble snimio je fotografiju koja u usporedbi sa prethodnim promatranjima, zorno prikazuje dvojaku prirodu zvijezde AG Carinae. Fotografije...

Astronomija

Znanstvenici su po prvi puta imali priliku promatrati spektakularan nastanak svemirske maglice. Problem odsutnosti oko 80% bariona koji bi trebali činiti materiju svemira Među...

Svemir

Proučavanje takvih asteroidnih sustava omogućuje nam da naučimo više o dinamici, evoluciji i svojstvima malih tijela u Sunčevom sustavu. VLT je snimio dosad najdetaljnije...

Oglas