kozmos.hr
Jeste li znali?

Zašto se ponekad pojavljuje zeleni bljesak pri zalasku i izlasku sunca?

Zašto se ponekad pojavljuje zeleni bljesak pri zalasku i izlasku sunca. Zasluge: Wikimedia Commons.
objavljeno

Na vedrom danu, ponekad se na horizontu pojavi zeleni bljesak neposredno nakon zalaska ili prije izlaska sunca. Ali zašto se to događa?


Kada sunce zađe ispod horizonta i svjetlost počne slabiti, sretni promatrači mogu uočiti rijedak, kratki nebeski fenomen. To je “zeleni bljesak,” koji se ponekad može vidjeti odmah nakon zalaska ili prije izlaska sunca. Što uzrokuje zeleni bljesak? Poput mnogih šarenih spektakala na nebu, poput duge, zeleni bljesak je rezultat razdvajanja sunčeve svjetlosti na različite boje. Obično je sunčeva svjetlost bijela jer se sastoji od svih valnih duljina vidljive svjetlosti, rekao je Johannes Courtial, istraživač optike na Sveučilištu u Glasgowu, za Live Science. Ali kada bijela svjetlost prolazi kroz medij veće gustoće, poput stakla ili vode, pod kutom, valne duljine različitih boja počinju se savijati i razdvajati. Ovo razdvajanje se naziva refrakcija. Zemljina atmosfera, sa svojom različitom gustoćom plinova, također može refraktirati svjetlost. To je razlog zašto ponekad vidimo halo oko sunca ili fatamorgane u daljini, rekao je Jan Null, meteorolog iz Kalifornije. Refrakcija je posebno izražena kada se sunce približava horizontu, jer sunčeva svjetlost ulazi u najgušći dio atmosfere pod naročito oštrim kutom. To je trenutak kada zeleni bljesak može biti vidljiv, rekao je Null.


Većina zelenih bljeskova spada u dvije kategorije. Jedna vrsta se javlja neposredno prije nego sunce nestane. Ovu vrstu je spomenuo Jules Verne u svom romanu “Zraka zelene svjetlosti,” rekao je Null. Ali vrsta koju Null češće vidi je kada je sunce još iznad horizonta. “Vidite svjetlost s vrha diska,” rekao je. Za najbolje šanse da vidite ovaj zeleni bljesak, potrebni su odgovarajući uvjeti. Prvo, morate biti u mogućnosti vidjeti sunce dok je blizu horizonta, poput obale ili visoko u planinama, rekao je Courtial.

Kako izgleda zeleni bljesak?

U obalnim područjima, također je najvjerojatnije da ćete uočiti zeleni bljesak u toplijim danima, kada postoji sloj toplog zraka iznad hladnije vode, rekao je Null. Ovi slojevi zraka pomažu refraktirati sunčevu svjetlost. Hoće li zeleni bljesak biti vidljiv također “ovisi o tome što se nalazi u atmosferi,” rekao je Courtial. Čestice mogu raspršiti plavu i ljubičastu svjetlost, čineći zelenu svjetlost uočljivijom. Courtial je to demonstrirao jednostavnim eksperimentom: dodavanjem mliječnog praha u spremnik pun vode i zatim osvjetljavanjem bijelim biciklističkim svjetlom. Kada je dodao pravu koncentraciju tih čestica, “vidite živopisnu zelenu,” rekao je.

Naravno, također morate imati izravan pogled na sunce na vedrom danu da biste vidjeli zeleni bljesak, što je lakše reći nego učiniti. (Nikada ne gledajte izravno u sunce bez posebne zaštite za oči, jer može oštetiti vaše oči.) Zato je Null preporučio korištenje kamere s telefoto objektivom za snimanje zelenog bljeska (opet, pazite i zaštitite svoje oči). Zumiranje sunca također čini male bljeskove uočljivijima, primijetio je Null. Zeleni bljesak obično traje manje od sekunde. Ali ako imate sreće, zeleni bljesak može trajati minutu ili dvije. Null je to rijetko promatrao, čak i nakon više od 45 godina dokumentiranja ovog fenomena. Zeleni bljesak može trajati ako uvjeti u atmosferi ostanu dovoljno stabilni, rekao je. “Zaista je čudno kada vidite zeleno na nebu,” rekao je Courtial, što je vjerojatno razlog zašto je zeleni bljesak tako intrigantan. Dakle, sljedeći put kada budete gledali zalazak sunca, prepustite se toj fascinaciji. Sada znate više o tome kako se to događa.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.