kozmos.hr
Jeste li znali?

Zašto je Prolaz divova heksagonalan?

objavljeno

Prolaz Divova, neobično prirodno čudo smješteno u Sjevernoj Irskoj, od davnina fascinira posjetitelje svojim neusporedivim stupovima u obliku heksagona koji se uzdižu ka nebu tik uz obalu. Ovaj jedinstveni prirodni fenomen, koji se odlikuje svojom neobičnom strukturom, intrigirao je znanstvenike i ljubitelje prirode. Međutim, zahvaljujući naporima istraživačkog tima s Tehničkog sveučilišta u Dresdenu, misterij koji okružuje ovaj prirodni spektakl je zapravo riješen.

Dok se heksagonski oblici obično povezuju s uzorcima saća u košnicama, isti oblik se može naći i u lavinim formacijama diljem svijeta, osobito u stupovitom bazaltu, uobičajenoj vrsti lave. No, iako su vulkanolozi odavno shvatili proces nastanka ovih stupova, razlog zašto se oni formiraju kao heksagoni, a ne kao pentagoni, trokuti ili neki drugi oblik, dugo je ostao nejasan.

Zagonetka stupovitog bazalta, koji se razlikuje od obične bazaltne lave tijekom hlađenja, predstavljala je izazov stručnjacima. Bazalt se obično izlijeva iz vulkanskih otvora, pri čemu može formirati a’a – grubu vrstu lave, ili pahoehoe – žilavu, konopastu lavu. Obje vrste nastaju izljevanjem lave iz otvora, koja se zatim polako hladi niz vulkansku padinu. No, ovaj proces hlađenja nije jednak za sve slojeve; dok se gornji slojevi lava tokova hlade, donji slojevi, termički izolirani od atmosfere, ostaju topli dulje vrijeme.


Stupoviti bazalt kristalizira unutar toka lave na poseban način tijekom sporog hlađenja. Kada se mali segment lave počne hladiti iznutra, on se steže i pukne. Ako su brzine hlađenja ujednačene, s toplinom koja napušta lavu u redovitim intervalima, stezanje i pucanje su ravnomjerno raspoređeni, što rezultira visokim, dobro razvijenim, uglavnom heksagonalnim bazaltnim stupovima.

Međutim, brzine hlađenja stupovitog bazalta često variraju. U mnogim slučajevima, lava se prebrzo hladi, stvarajući manje, nepravilne, staklaste stupove različitih oblika – od pentagona, preko heksagona, do sedmerokuta.

Premda su stupovi heksagonalnog oblika najčešći, točan razlog zašto je ovaj oblik bio dominantan ostao je misterij. Studija objavljena u časopisu Physical Review Letters pruža odgovor na ovu zagonetku putem sofisticiranog računalnog modela. Znanstvenici su pokazali da kada se virtualna lava počne hladiti na način sličan prirodnom hlađenju podzemne lave, stvaraju se pukotine pod kutom od 90°. Kako se hlađenje nastavlja, pukotine se šire, mijenjajući kutove na 120° – isti kut koji se nalazi u svakom kutu heksagona.

Kako se jedan stup ohladi do ambijentalne temperature, zadržavajući svoj heksagonalni oblik, isti proces hlađenja događa se i oko njega. Stoga, kada se formira jedan simetričan heksagonalni stup, mnogi drugi se obično formiraju oko njega, stvarajući spektakularne skupine stupovitog bazalta kao što su one u Prolazu Divova.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.