kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Zapanjujući video otkriva sudar meteorita u površinu Mjeseca
Svemir

Zapanjujući video otkriva sudar meteorita u površinu Mjeseca

sudar Meteora u mjesec (Daichi Fujii/Twitter)
objavljeno

Mjesec je konstantno bombardiran meteorima milijardama godina, što je rezultiralo njegovom iskićenom i izravnatom površinom. Za razliku od Zemlje, Mjesec nedostaje dinamične geološke i atmosferske procese koji stalno obnavljaju površinu naše planete, pa su njegove karakteristike većinom nepromijenjene tijekom vremena. Međutim, bombardiranje Mjeseca daleko je od gotovog; zapravo, stalno traje. Svaki dan, nebrojeni objekti iz svemira sudaraju se s Mjesecom velikom brzinom, stvarajući kratere, i intenzivnu toplinu.

Ovi sudari također mogu proizvesti prekrasno vidljivo svjetlosni bljesak koji se može vidjeti s Zemlje, ali samo ako su dovoljno veliki i događaju se tijekom lunarne noći okrenute prema Zemlji. Ukratko, iako se Mjesečeva površina može činiti starom i nepromijenjenom, i dalje je podvrgnuta stalnoj transformaciji zbog neprekidne kiše svemirskog otpada.

Ako ste ljubitelj svemira, nećete htjeti propustiti ovaj fascinantni video sudara meteorita s Mjesecom. Japanski astronom je koristeći kamere za praćenje Mjeseca uspio snimiti ovaj rijedak događaj na video. Daichi Fujii, kustos muzeja Hiratsuka, zabilježio je ovaj zapanjujući trenutak za buduće naraštaje.


Fujii je snimio video sudara koji se dogodio 23. veljače 2023. u 20:14:30.8 iz svog doma u Hiratsuci. Bljesak je trajao više od sekunde i zabilježen je u videu u stvarnom vremenu. Fujii je objasnio da, budući da Mjesec nema atmosferu, meteoriti i vatreni meteori nisu vidljivi, ali čim se stvori krater, on zasja.

Osim toga, astronom je naveo da prema njegovim opažanjima, bljesak sudara na Mjesecu se čini da se dogodio u blizini kratera Ideler L, smještenog nešto sjeverozapadnije od kratera Pitiscus. Prema space.com, kada meteoriti sudaraju s objektima velikom brzinom, poput Mjeseca, sudar stvara intenzivnu toplinu, stvara krater, i oslobađa prekrasno vidljivi svjetlosni bljesak. Prosječna brzina meteorita iznosi oko 48.280 kilometara na sat (ili 13,4 kilometara u sekundi). Ako su dovoljno veliki i dogode se tijekom lunarne noći koja je okrenuta prema Zemlji, udari na Mjesec mogu se vidjeti s našeg planeta.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.