Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Zanimljivi detalji mjesečevih stijena otkriveni kineskom misijom

Vjeruje se da su sve aktivnosti na Mjesecu prestale prije otprilike 3 milijarde godina: do tada je temperatura njegove unutrašnjosti već pala ispod minimalno potrebne razine. Kineski uzorci Mjeseca, međutim, dokazuju da se vulkanska aktivnost nastavila najmanje još milijardu godina.

Znanstvenici su opisali rezultate analize dva bazaltna fragmenta veličine približno 2-3 mm. Kako se pokazalo, oni su gotovo milijardu godina mlađi od mjesečevih uzoraka prikupljenih u sklopu sovjetskih i američkih programa prošlog stoljeća.

Prvi mjesečevi uzorci u posljednjih nekoliko desetljeća

Prikupljanje i dostava uzoraka tla bio je glavni zadatak misije Chang’e-5, koja je lansirana u prosincu 2020. Lander je izvukao 1,7 kg stijene iz regije poznate kao Ocean Oluja-znanstvenici vjeruju da ova regija sadrži najviše “svježih” tragova vulkanske aktivnosti našeg satelita.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Povijesno dostignuće slijetanja Kine na Mars – 10 stvari koje trebate znati

Istraživanje

Po dolasku na Zemlju, mjesečevi uzorci su razvrstani i znanstvenici su uzeli nekoliko malih fragmenata, koji su zatim ispitani pomoću instrumenta SHRIMP (osjetljiva ionska mikrosonda visoke razlučivosti) na Kineskoj akademiji za geološke znanosti, koja se nalazi u Pekingu.

Uređaj SHRIMP II koji je korišten za datiranje uzoraka. Izvor: Beijing SHRIMP Center

Metode

Usmjeravajući struju nabijenih čestica na uzorke Mjeseca, znanstvenici su uspjeli odvojiti i analizirati materijal iz različitih mineralnih faza, što im je omogućilo da ustanove starost stijene – 1,97 milijardi godina. To je milijardu godina manje od bilo kojeg drugog uzorka lunarne bazaltne lave koji je proučavan.

Neočekivani rezultati

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Otkriće je vrlo zbunilo znanstvenike. Činjenica je da je u prošlosti površina Mjeseca doista bila prošarana aktivnim vulkanima i prekrivena oceanima magme – tako su na njegovoj površini nastale tamne “mrlje”, poznate kao lunarna mora. Međutim, vjeruje se da su sve aktivnosti na Mjesecu izumrle prije otprilike 3 milijarde godina: do tada je temperatura njegove unutrašnjosti već pala ispod minimalno potrebne razine.

Stručnjaci uklanjaju spremnik s mjesečevim uzorcima iz kapsule za slijetanje.Izvori: Fu Yifei / Science and Technology Daily.

Visoka koncentracija gorivnih elemenata

Priroda tajanstvenog izvora topline koji je podupirao postojanje lave na Mjesečevoj površini prije dvije milijarde godina još nije poznata. Ranije se sugeriralo da postoji velika koncentracija gorivnih elemenata u plaštu i stijenama satelita (uključujući radioaktivne izotope). Međutim, tim nije pronašao značajnu razliku u tim stopama između novih mjesečevih uzoraka i onih dobivenih tijekom svemirskih programa 20. stoljeća.

Zagrijavanje plime i oseke

Drugo objašnjenje je zagrijavanje plime i oseke – proces zagrijavanja crijeva zbog njihove deformacije pod utjecajem sila plime i oseke. Posljednja hipoteza je niska temperatura taljenja mjesečevog plašta zbog jedinstvenog sastava.

Mjesečevi uzorci pod mikroskopom. Zasluge: Xiaochao Che

Važnost

Tim još uvijek radi na mjesečevim uzorcima kako bi shvatili ovu misteriju. Dublje razumijevanje geoloških procesa olakšat će nam proučavanje drugih planeta, čije uzorke tla još nemamo – na primjer, Mars, Venera i Merkur. Mogli bi čak pomoći u potrazi za vanzemaljskim životom jer vulkanska aktivnost igra ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i oceana.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Buduće kineske misije

Mjesec nastavlja bacati nove misterije na znanstvenike, dok NR Kina već priprema novu misiju za istraživanje Mjeseca-međuplanetarnu stanicu Chang’e-6, koja bi trebala biti lansirana 2024. Zajedno s kineskim roverom i izgradnjom vlastite svemirske postaje u Zemljinoj orbiti vidimo kako Kina aktivno počinje istraživati svemir.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Bartels, M. (2021, October 7). Moon rocks brought to Earth by Chinese mission fill key gaps in Solar System history. Space.com.
• Bressan, D. (2021, October 11). With 2 billion years, China’s chang’e 5 samples are the Moon’s youngest rocks. Forbes.
• Che, X. (n.d.). Age and composition of young basalts on the Moon, measured from samples returned by Chang’E-5. Science.
• Kreier, F. (2021, October 7). China’s lunar rock samples show lava flowed on the moon 2 billion years ago. Science News.
• Snape, J. (n.d.). China’s Moon Rocks set a record for youngest lunar material: 1.97 billion years old. ScienceAlert.
• Snape, J., Joy, K., & Tartese , R. (2021, October 7). Chang’E-5 samples reveal Moon rocks dating back less than 2 billion years – the youngest we’ve seen. The Conversation.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Svemir

Brojni komadi svemirskog stijenja pronađeni su na Zemlji, no postoji li ijedan komad sa Zemlje koji je otkriven negdje drugdje u svemiru? Na Zemlji...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Svemir

Plavi mjesec je naziv za fenomen kad se puni Mjesec pojavi dva puta u istom mjesecu zbog neusklađenosti lunarne godine s kalendarskom godinom. Zašto...

Jeste li znali?

James Meador, neovisni istraživač s Kalifornijskog tehnološkog instituta, pronašao je dokaze koji ukazuju na to da dio modula Apolla 11 možda još uvijek kruži...

Astronomija

Znanstvenici predlažu izgradnju opservatorija za hvatanje gravitacijskih valova na Mjesecu. Povratak ‘čovjeka’ na Mjesec mogao bi otvoriti nove prilike za istraživanje svemira. Artemis NASA...

Svemir

Masten Space Systems predložio je novu metodu koja bi trebala omogućiti letjelicama da odrede svoje koordinate na putu prema Mjesecu. Američka tvrtka Masten Space...

Astronomija

Evo kako možemo izvući vodu sa Mjeseca. Američka tvrtka Masten Space Systems predstavila je plan za vađenje leda na Mjesecu u okviru odgovarajućeg NASA-inog...

Svemir

NASA bi ovom misijom postala druga agencija koja je sletjela na tamnu stranu Mjeseca. NASA je najavila slanje tri nova znanstvena tereta odjednom, što...

Oglas