kozmos.hr
Astronomija

Webb uočio egzoplanet s neobičnom atmosferom

Astronomi su dugo nagađali da su neke vrste smeđih patuljaka obavijene turbulentnom atmosferom koja se brzo mijenja (©NASA/JPL-Caltech).
autor
objavljeno

Svemirski teleskop James Webb snimio je egzoplanet čija atmosfera ima neobičan sastav te osim pijesak sadrži i metan te ugljični dioksid.

James Webb donosi nova otkrića

Svemirski teleskop James Webb pronašao je neobičan svijet obavijen oblacima silikatnih zrnaca nalik na pijesak. Otkriće egzoplaneta – opisano u novom radu kao prvo otkrivanje te vrste – napravljeno je pomoću Webbovih instrumenata NIRSpec i MIRI. U podatcima su astronomi uočili dokaze oblaka bogatih silikatima oko smeđeg patuljka gotovo 20 puta većeg od Jupitera. Ovo otkriće potvrđuje neke ranije teorije o tim čudnim svjetovima nalik planetima.

Smeđi patuljci su čudni objekti koji nisu dovoljno veliki da se zapale u zvijezde, ali malo preveliki za obične planete. Dok smeđi patuljci ne mogu sagorjeti obični vodik, mogu proizvesti vlastitu svjetlost i toplinu izgaranjem deuterija (manje uobičajenog izotopa vodika koji sadrži dodatni neutron).


Smeđi patuljak

Smeđi patuljak o kojem je riječ zove se VHS 1256 b i kruži oko dvije male zvijezde crvenog patuljka. Ovaj neobičan svijet udaljen je oko 72 svjetlosne godine od Zemlje u zviježđu Gavran na južnom nebu. Astronomi su otkrili čudni egzoplanet 2016. godine i od tada ih zbunjuje zbog svog crvenkastog sjaja. Vjerovali su da taj sjaj može uzrokovati neka vrsta atmosfere.

Astronomi su dugo nagađali da su neke vrste smeđih patuljaka obavijene turbulentnom atmosferom koja se brzo mijenja (©NASA/JPL-Caltech).
Astronomi su dugo nagađali da su neke vrste smeđih patuljaka obavijene turbulentnom atmosferom koja se brzo mijenja (©NASA/JPL-Caltech).

Promatranja svemirskog teleskopa James Webb sada su potvrdila te teorije, otkrivajući da VHS 1256 b mora biti obavijen gustim oblacima punim silikatnih zrnaca poput pijeska. Webb je također otkrio vodu, metan, ugljikov monoksid, ugljikov dioksid, natrij i kalij u atmosferi VHS 1256 b. „U budućnosti ćemo znati više, no za sada podatci izgleda prilično slično teoretskim očekivanjima,“ rekla je Brittany Miles.

Karakteristike atmosfere

Webbovi podatci bili su toliko detaljni da su pokazali da se omjer različitih plinova mijenja u atmosferi VHS 1256 b, što sugerira da atmosfera nije mirna, već divlja i turbulentna.

„U mirnoj atmosferi postoji očekivani omjer, recimo, metana i ugljičnog monoksida. Međutim, u atmosferama mnogih egzoplaneta otkrivamo da je ovaj omjer vrlo iskrivljen, što sugerira da postoji turbulentno vertikalno miješanje u tim atmosferama, izvlačeći ugljični dioksid iz dubine kako bi se pomiješao s metanom više u atmosferi,“ rekao je Sasha Hinkley, astronom sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji i jedan od koautora nove studije.

VHS 1256 b je veoma malen planet za smeđeg patuljka, što znači da je tijelo vjerojatno mlado. Egzoplanet kruži na udaljenosti od 360 udaljenosti Sunce-Zemlja od svoje dvije matične zvijezde, prateći orbitu ovalnog oblika za koju je potrebno 17 000 godina.


Nevjerojatne Webbove slike pretvorene u zvuk

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Brittany E. Miles et al., „The JWST Early Release Science Program for Direct Observations of Exoplanetary Systems II: A 1 to 20 Micron Spectrum of the Planetary-Mass Companion VHS 1256-1257 b,“ objavljeno na platformi ArXiv.org (pristup 8. rujna 2022).

Tereza Pultarova (7. rujna 2022.), „James Webb Space Telescope spots alien planet shrouded in weird sand-filled clouds,“ space.com (pristup 8. rujna 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.