kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Veliki asteroid potpuno je uništio drevni grad na Bliskom istoku, postavši tako osnovom za priču o Sodomi
Svemir

Veliki asteroid potpuno je uništio drevni grad na Bliskom istoku, postavši tako osnovom za priču o Sodomi

John Martin, Uništenje Sodome i Gomore, 1852. Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Prije 3600 godina, stanovnici grada, danas poznatog kao Tall el-Hamman svjedočili su udaru asteroida koji se kretao preko 60 000 kilometara na sat.

Oganj s neba

Svemirska stijena je pri visini od 4 kilometara eksplodirala u spektakularnu vatrenu kuglu. Radilo se o snažnoj eksploziji, 1000 puta jačoj od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Stanovnici grada u trenutku su ostali slijepi. Temperatura zraka narasla je na preko 2000 stupnjeva Celzijusa. Odjeća i drvo izgorjeli su u trenu. Mačevi, koplja, opeka i keramika ubrzano su se topili. Grad je začas bio potpuno obavijen vatrom.

Nekoliko sekundi nakon toga, ogromni šok val udario je grad, brzinom od preko 1200 kilometara na sat. Radi se o jednom od najjačih udarnih valova ikad zabilježenih. Zgrade su bile pometene kao prašina i razbijene o sljedeću dolinu. Nitko od 8000 ljudi i životinja koji su bili prisutni u grad u tom trenutku, nije preživio. Njihova tijela i kosti bili su rastavljeni u bezbroj komada.

Oko minutu nakon udara, 22 kilometara zapadno od Tall el-Hammana, vjetrovi su donjeli udarni val sve do biblijskog grada Jerihona. Njegove zidine urušili su se, a grad je ostao spaljen do temelja.

Potez od Sinaja i Arabije, preko doline Jordana i Izraela, sve do Mrtvog mora. Izvor: Nasa.gov.
a) satelitska snimka poteza od Sinaja i Arabije, preko doline Jordana te Izraela, sve do Mrtvog mora. b) pogled na Tall el-Hammam. Izvor: Nasa.gov.

Kako znamo sve ovo?

Istraživanja i iskopavanja trajala su preko 15 godina i uključivala rad stotine znanstvenika. Analizu iskopanog materijala provodilo je na desetine znanstvenika iz deset različitih država u SAD-u, kao i Kanade te Češke.

Nalazi koji su nedavno objavljeni u znanstvenom časopisu Scientific Reports, uključuju preko 21 koautora. Struke variraju od arheologa, geologa, geokemičara, geomorfologa, minerloga, paleobotaničara, sedimentologa, stručnjaka za kozmičke udare pa sve do doktora medicine.

Na početku su arheolozi na mjestu drevnog grada iskopali oko 1,5 metara dubok sloj koji se uglavnom sastojao od raznih ostataka, pepela, spaljene opeke i keramike. Bilo je očito da je intenzivan vatreni fenomen u prošlosti uništio grad. Ovaj sloj nazvali su „sloj uništenja“.

Nitko nije u potpunosti bio siguran što se dogodilo, no moglo se odmah zaključiti da u pitanju nije niti vulkan, niti potres. Ništa od toga ne bi rastopilo metal, opeku i keramiku.

Nakon pomnijih proračuna, znanstvenici su ustanovili da se radi o asteroidu, sličnom onom iz Tunguske 1908. godine. No, trebalo je pronaći konkretne dokaze.

Tall el-Hammam. Izvor: godreports.com.
Tall el-Hammam. Izvor: godreports.com.

Kvarc i minijaturni dijamanti pronađeni u okolici

Blizu grada, pronađeni su ostaci prelomljenih zrnaca pijeska, poznatih kao šok-kvarc. Njihova prisutnost podrazumijeva da je u nekom trenutku, zrno bilo pod pritiskom od preko 50 000 kilograma po centimetru kvadratnom.

Također su pronađeni minijaturni dijamanti koji su manji od prosječnog virusa. Oni dolaze od biljaka i drveća koje je bilo spaljeno pri velikom pritisku i temperaturi.

Pronađeni dijamanti. Izvor: Malcolm LeCompte, CC BY-ND.
Pronađeni dijamanti. Izvor: Malcolm LeCompte, CC BY-ND.

Keramika i opeka nađeni su u obliku mjehura, spaljeni na temperaturi od 1500 Celzijusa. Stručnjaci su pronašli i komadiće prašine poznate kao sferule, nastale sublimacijom željeza i pijeska. Bile su tu i granule iridija, platine te cirkonijevog silikata što znači da su temperature u određenim trenucima, prelazile 2400 Celzijusa.

Grad, zajedno sa stotinama naselja u blizini, ostali su napušteni sljedećih nekoliko stoljeća. Sol koja je nastala prilikom udara, raspršivanjem Mrtvog mora, onemogućila je rast bilo kakvih biljaka na tom prostoru narednih 600 godina. Toliko vremena bilo je potrebno da ionako rijetke padaline, očiste tlo od soli.

Sferule. Izvor: Malcolm LeCompte, CC BY-ND.
Sferule. Izvor: Malcolm LeCompte, CC BY-ND.

Biblijska priča o Sodomi i Gomori

Vrlo vjerojatno su postojale usmene predaje uništenja grada koje su zapisane u Biblijskoj priči o Sodomi i Gomori. U Starom zavjetu, nalazimo priču o uništenju urbanog centra blizu Mrtvog mora. Priča navodi kako je sumporni oganj s neba uništio više od jednog grada na tom prostoru. Debeli oblak dima nadvio se nad cijelom ravnicom, a njezini stanovnici su izbrisani s lica Zemlje. Radi se o prvom zapisu potpunog uništenja nekog ljudskog naselja kozmičkim udarom.

Ono što bi nas moglo plašiti jest da se gotovo sigurno ne radi o posljednjem incidentu te vrste. Događaji poput Tunguske ili Tall el-Hammama, mogli bi uništiti kompletne gradove i regije te predstavljaju veliku opasnost za modernu civilizaciju.

Sodoma i Gomora u plamenu, Jacob de Wet II, 1680. Izvor: Wikimedia Commons.
Sodoma i Gomora u plamenu, Jacob de Wet II, 1680. Izvor: Wikimedia Commons.

Zaključno sa rujnom 2021., detektirali smo blizu Zemlje više od 26 000 asteroida, zajedno s još 100 kometa. Neki od njih bi mogao prije ili kasnije, pogoditi Zemlju. Nažalost, vjerojatno postoje još milijuni asteroida koje nismo otkrili, a neki od njih možda lete prema Zemlji u ovom trenutku. Ako ih  naši teleskopi slučajno ne primijete, svijet neće dobiti upozorenje za pripremu baš kao što nisu dobili ni stanovnici Tall el-hammama.

https://kozmos.hr/tunguska-pad-meteorita-ili-nesto-drugo-evo-sto-kazu-dokumenti-cia-e/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Silvia P., West A., Bunch T., LeCompte M. (20. rujna 2021.), A giant space rock demolished an ancient Middle Eastern city and everyone in it – possibly inspiring the Biblical story of Sodom, theconversation.com (pristupljeno 23. rujna 2021.)

Gershon L. (22. rujna 2021.) Ancient City’s Destruction by Exploding Space Rock May Have Inspired Biblical Story of Sodom, Smithsonianmag.com (pristupljeno 23. rujna 2021.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube