kozmos.hr
Svemir

Uran emitira tajanstvene X-zrake

Uranovi tanki prstenovi mogli bi biti uzrok emisijama neobičnih x-zraka. Izvor: Researchmatters.in
objavljeno

Astronomi su nedavno otkrili tajanstvene rendgenske zrake koje izbijaju iz Urana.

Znanstvenici samo nagađaju što bi moglo biti uzrokom neobičnih X-zraka

Prema NASA-inim znanstvenicima, Uran je toliko velik da bi mogao raspršiti Sunčeve X-zrake iako je udaljen više od milijardu kilometara. Ipak, moguće je i da prstenovi prašine koji okružuju Uran stvaraju vlastito zračenje nekim nepoznatim postupkom.

Uran je hladan, vjetrovit i gotovo u potpunosti sastavljen od leda i plina. Iako je ogroman, s promjerom otprilike četiri puta većim od Zemlje, Uran je teško proučavati. Samo je jedna svemirska letjelica, NASA-in Voyager 2, ikad napravila opasno putovanje do planeta, prisiljavajući znanstvenike da se uglavnom oslanjaju na promatranja teleskopa bliže Zemlji kako bi proučavali ledenog diva.

U novoj studiji objavljenoj 31. ožujka u časopisu JGR Space Physics, astronomi su promatrali neka arhivska zapažanja Urana koja je snimio NASA-in X-Ray Observatorij Chandra, orbitalni teleskop koji pretražuje svemir za izvore rendgenskog zračenja.


Misteriozne x-zrake s Urana. Izvor: NASA/CXO/University College London/W. Dunn et al; Optical: W.M. Keck Observatory
Misteriozne x-zrake s Urana. Izvor: NASA/CXO/University College London/W. Dunn et al; Optical: W.M. Keck Observatory

Prema NASA-i, X-zrake se emitiraju kada se tvar zagrije na milijune stupnjeva, na primjer kada zvijezde eksplodiraju ili kad se stvori vrtlog oko ruba crne rupe približno svjetlosne brzine. Do nedavno, emisije X-zraka bile su otkrivene kod svih planeta Sunčevog sustava, osim Urana i Neptuna. U većini slučajeva, te emisije nastaju kada se zrake stvorene suncem sruše na atome u atmosferi planeta, disperzirajući svjetlost natrag u svemir.

Uran emitira sve više X-zraka

U novoj studiji istraživači su pogledali podatke Chandre preuzete s Urana 2002. i 2017. godine, i vidjeli jasne dokaze emisije X-zraka u obje godine. Nekoliko od tih emitirianja imalo je svjetlinu u skladu sa Sunčevim zrakama koje su se disperzirale prema van, napisali su istraživači. Međutim, u opažanjima iz 2017. godine, tim je otkrio moguću “rastuću” pojavu X-zraka, gdje se svjetlina emisija oko Urana povećavala četiri puta od dana do dana.

Prema istraživačima, “ovo može ukazivati ​​na dodatne procese emisije X-zraka na Uranu”, osim pukog Sunčevog raspršivanja.

Misteriozni Uranovi prsteni

Koji bi tajanstveni fenomen mogao generirati X-zrake iz Urana? Jedna od mogućnosti leži u prstenovima planeta. Prema istraživačima, okoliš oko Urana bogat je nabijenim česticama poput protona i elektrona; ove bi se čestice mogle sudariti u prstenovima, stvarajući pritom X-zrake. (Sličan fenomen primijećen je u Saturnovim prstenovima, napisao je tim.)

Također je moguće da su X-zrake rezultat neke vrste auroralnog procesa, u kojem se nabijene čestice sunca sudaraju s Uranovim linijama magnetskog polja i uzrokuju izrazit sjaj. Međutim, potrebna su daljnja promatranja kako bi se ta hipoteza razjasnila. Za sada su rendgenska svjetla Urana i dalje misterija.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori: 

Specktor B. (5.4.2021.), Mysterious X-rays are flaring out of Uranus, LiveScience.com

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.