kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Na Marsu uočen veliki udarni krater koji izgleda poput panja s godovima
Svemir

Na Marsu uočen veliki udarni krater koji izgleda poput panja s godovima

Panj na Marsu. Izvor: ESA/Roscosmos.
objavljeno

Znanstvenici su nedavno na Marsu otkrili divovski udarni krater koji nalikuje panju, a ima čak i svoje godove.

ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) na Marsu je nedavno snimio prilično neobičnu značajku koja izgleda poput gigantskog panja s karakterističnim prstenjem.

ExoMars Trace Gas orbiter

ExoMars orbiter stigao je na Mars 2016. godine u sklopu misije ExoMars za proučavanje Crvenog planeta iz njegove orbite. Radi se o zajedničkoj misiji Europske svemirske agencije (ESA) i ruske svemirske agencije Roscosmos.

Orbiter proučava Mars odozgo i poprijeko, kruži oko planeta te prikuplja podatke o njegovoj rijetkoj atmosferi, dok površinu planeta snima pomoću kamere u boji i kamere Stereo Surface Imaging System (CaSSIS).

Veliki panj na Marsu

Na jednoj od snimki orbitera, datiranoj 13. lipnja 2021., u sjevernim ravnicama Acidalia Planitia, može se vidjeti fascinantna, ali istovremeno bizarna pojava. Naime, struktura u pitanju nalikuje divovskom panju s tipičnim koncentričnim prstenima. No, ne radi se o doslovnom panju, već o udarnom krateru koji je bogat ledom.


Iako ‘godovi’ kratera ne govore o njegovoj starosti kao što je to slučaj s drvećem na Zemlji, obrasci unutar kratera mogu pomoći istraživačima da bolje razumiju što sačinjava njegovu strukturu te što se događalo na Marsu tijekom njegove povijesti.

https://kozmos.hr/nada-za-pronalazak-marsove-podzemne-vode-presusila/

Naslage leda taložile su se u skladu s dramatičnim promjenama nagiba Crvenog planeta

Ono što se zasad može reći o krateru jest da je prepun naslaga bogatih vodenim ledom. Te naslage položene su mnogo ranije u povijesti planeta, navodi priopćenje ESA-e. Znanstvenici misle da su se naslage u udarnom krateru nataložile kao posljedica promjena nagiba planeta, odnosno njegove osi rotacije. Nagib planeta, kao što vidimo na Zemlji, uzrokuje sezonske promjene, a Marsov nagib se tijekom vremena dramatično izmijenio u usporedbi s nagibom Zemlje.

Tijekom ranijeg perioda nagib Marsa odnosno njegove osi, omogućavao je stvaranje naslaga vodenog leda na nižim geografskim širinama nego što bi to bilo moguće danas.

“Prsteni” kratera i pukotine ondje vjerojatno su posljedica promjena u okolišu tijekom vremena. Istraživači misle da su te značajke rezultat promjene godišnjih doba i temperatura, zbog kojih se materijal u krateru širio i skupljao u skladu s toplim i hladnim razdobljima.

https://kozmos.hr/nasa-otkrila-da-je-voda-tekla-na-povrsini-marsu-dulje-nego-smo-mislili/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Gohd C. (28. siječnja 2022.), Giant ‘tree stump’ impact crater spotted on Mars, This “tree stump” even has rings, Space.com (pristup 29. siječnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.