kozmos.hr
Jeste li znali?

Klimatske promjene mijenjaju nagib Zemlje?

Izvor: amazonaws.com
objavljeno

Ljudska aktivnost pomiče Zemljine polove.

Zemljini se polovi pomiču – i to je normalno, ali nova istraživanja sugeriraju da su u roku od samo nekoliko desetljeća, klimatske promjene i ljudska potrošnja vode, dali dodatni zamah pomicanju polova.

Na Zemljin nagib utječe distribucija mase planeta

Na okretanje bilo kojeg predmeta utječe distribucija njegove mase. Ispostavilo se da se raspodjela Zemljine mase konstantno mijenja, kao i rastopljena unutrašnjost planeta te njegova površina. Voda je također ključni faktor zbog svoje mase. U posljednja dva desetljeća, dvije superosjetljive NASA-ine satelitske misije – Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) te njegov nasljednik, analizirale su ovu promjenu. Nažalost, opažanja su krenula tek 2002.

Nagib Zemlje. Izvor: Universetoday.com
Nagib Zemlje. Izvor: Universetoday.com

Ipak, u novom istraživanju znanstvenici su se posebno usredotočili na pomake u nagibu Zemlje 1990-ih, prije nego što su postojali satelitski podaci. Istraživači su se okrenuli promatranju same vode – mjerenjima gubitka leda i statistikama ispumpavanja podzemnih voda za ljudske potrebe – kako bi kombinirali te podatke sa saznanjima o promjeni polova, stoji u izjavi koju je objavila Američka geofizička unija (AGU).

Drastične promjene polova

1995. godine došlo je do poptune promjene smjera kretanja polova. Između 1995. i 2020., brzina kretanja polova povećala se oko 17 puta u odnosu na prosječnu brzinu izmjerenu između 1981. i 1995., prema AGU.

Kombinirajući te podatke s podacima o vodi, istraživači su pokazali da je većinu kretanja izazvao gubitak vode iz polarnih područja, odnosno led koji se topi s kopna i teče u oceane. Tome treba dodati i gubitak vode iz regija gdje ljudi povlače podzemne vode za vlastitu upotrebu.

Klima utječe na kretanje polova

Zanimljivo je da postoji još mnogo opažanja vezanih uz pomicanje polova. Prema AGU-u, istraživači su taj fenomen mjerili 176 godina. Ti podaci i nove metode, mogli bi pomoći znanstvenicima da prate kretanje vode prije nego što dođu kvalitetni zapisi o gubitku leda i korištenju podzemnih voda. “Nalazi nude trag za proučavanje prošlih kretanja polova uzrokovanih klimom”, rekla je Suxia Liu, hidrologinja iz Kineske akademije znanosti i autor nove studije, u izjavi AGU. Istraživanje je objavljeno prošlog mjeseca u časopisu Geophysical Research Letters.

https://kozmos.hr/veliko-odlamanje-ledenjaka-otkriva-morsko-dno-antarktika-nakon-5-desetljeca/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Bartels M. (22.4.2021.), Climate change has altered the Earth’s tilt, Space.com

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube