kozmos.hr
Astronomija

TW Hydrae: Sjene u planetarnom disku

TW Hydrae zvijezda
objavljeno

NASA-in Hubble svemirski teleskop promatrao je višestruke sjene u disku koji okružuje mladu zvijezdu TW Hydrae, što nagovještava formiranje planeta unutar sustava.

Sjene u planetarnom disku

Znanstvenici koji koriste NASA-in Hubble svemirski teleskop promatrali su sjene koje prelaze preko plinom i prašinom ispunjenog diska koji okružuje crvenu patuljastu zvijezdu TW Hydrae. Prvi puta zabilježene 2017. godine, ove sjene ne uzrokuju planeti, već unutarnji disk koji je blago nagnut u odnosu na veći vanjski disk.

Nevidljivi planeti i njihova gravitacija

Gravitacijsko privlačenje nevidljivog planeta jedno je moguće objašnjenje za sjene, jer bi moglo povlačiti prašinu i plin u nagnutu orbitu planeta. Druga sjena koju je zabilježio Hubbleov MAST instrument mogla bi ukazivati na još jedan disk unutar sustava, sugerirajući prisutnost dva planeta u formiranju.

Pogled u djetinjstvo našeg Sunčevog sustava

TW Hydrae je zvijezda stara manje od 10 milijuna godina i udaljena 200 svjetlosnih godina. Ista bi mogla nalikovati našem Sunčevom sustavu prije otprilike 4,6 milijarde godina. Njezin gotovo okomit nagib prema Zemlji pruža optimalan pogled na formaciju planeta.


Praćenje sjena u cirkumstelarnim diskovima

Druga sjena otkrivena je 6. lipnja 2021. tijekom višegodišnjeg programa koji prati sjene u cirkumstelarnim diskovima. John Debes, glavni istraživač i autor studije, usporedio je disk TW Hydrae s prethodnim Hubbleovim promatranjima.

TW Hydrae: Dva neskladna diska bacaju sjene

Najbolje objašnjenje istraživačkog tima za sjene je prisutnost dva neskladna diska. Isprva su izgledali kao jedan, ali su se na kraju odvojili u dvije odvojene sjene, čineći sustav složenijim nego što se prije mislilo.

Gravitacija planeta uzrokuje neskladne diskove

Dva planeta u nešto različitim orbitalnim ravninama vjerojatno uzrokuju neskladne diskove zbog svoje gravitacijske sile. Pretpostavljeni planeti nalaze se na udaljenosti sličnoj onoj Jupitera od našeg Sunca, a sjene obavljaju jedan obrtaj oko zvijezde otprilike svakih 15 godina.

Sličnosti s arhitekturom našeg Sunčevog sustava

Nagibi unutarnjeg diska u odnosu na ravninu vanjskog diska usporedivi su s nagibima orbita unutar našeg Sunčevog sustava, što podsjeća na tipičnu arhitekturu Sunčevog sustava. Vanjski disk može se protezati nekoliko puta veći od radijusa Kuiperovog pojasa našeg Sunčevog sustava, a mogao bi ukazivati na treći planet u sustavu.

Buduća promatranja TW Hydrae sustava

Iako su unutarnji planeti u TW Hydrae sustavu mogu teško detektirati, ESA-in svemirski opservatorij Gaia mogao bi mjeriti njihanje zvijezde ako na njega utječu planeti veličine Jupitera. Infracrveni vidikovac svemirskog teleskopa James Webb također bi mogao pružiti detaljnije slike sjena.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.