kozmos.hr
Svemir

Top 5 svemirskih priča u 2021. godini

Izvor: Nasa.gov / Esa.int / Wikimedia Commons.
objavljeno

Solarna sonda Parker probija se kroz Sunčevu atmosferu i dotiče Sunce

Solarna sonda Parker osmišljena je kako bi pomogla znanstvenicima da saznaju što stvara solarni vjetar, more nabijenih čestica koje dolaze sa Sunca. Letjelica je dospjela u Sunčevu vanjsku atmosferu, poznatu kao korona.

Sonda je uspjela doći čak 15 solarnih radijusa, odnosno 13 milijuna km od površine Sunca. Tamo je prošla kroz ogromnu strukturu tkz. ‘pseudostreamer’ koja se može vidjeti sa Zemlje kada mjesec blokira Sunčevu svjetlost tijekom pomrčine Sunca.

https://kozmos.hr/video-nasa-ina-sonda-snimila-dodirivanje-sunca/

Svemirski teleskop James Webb poletio u svemir

Nova era svemirskog promatranja započela je uspješnim lansiranjem svemirskog teleskopa James Webb, Hubbleovog nasljednika. Teleskop je započeo svoje putovanje prema mjestu, nazvanom Lagrangeova točka L2, 25. prosinca 2021.

James Webb pomoći će astronomima odgovoriti na pitanja o nastanku svemira te pružiti dublje razumijevanje objekata u našem Sunčevom sustavu.


https://kozmos.hr/uspjesno-lansiranje-james-webb-teleskopa/

Znanstvenici uočili najbližu poznatu crnu rupu

Samo 1500 svjetlosnih godina od Zemlje nalazi se najbliža poznata crna rupa, nazvana “Jednorog“.

Male crne rupe teško je uočiti, ali znanstvenici su uspjeli pronaći ovu, primijetivši čudno ponašanje njene zvijezde, crvenog diva. Istraživači su primijetili kako njena svjetlost mijenja intenzitet, što je ukazivalo na to da neki drugi objekt vuče zvijezdu.

Ova crna rupa je super-lagana. Sadrži tek tri solarne mase.

https://kozmos.hr/je-li-ova-crna-rupa-najbliza-zemlji/

Perseverance proučava stijene na Marsu

Ova godina NASA-in rover Perseverance sletio je na Mars.

Misija je naporno radila na pronalaženju tragova drevnog života na Marsu otkako je stigla na Crveni planet 18. veljače 2021. Perseverance je također ove godine prikupio nekoliko uzoraka stijena koji će naknadno biti uzeti na analizu.

Perseverance svoja opažanja vrši u krateru Jezero koji je prije više milijardi godina bio područje riječne delte i jezera.

https://kozmos.hr/povijesna-misija-perseverance-rover-uspjesno-sletio-na-mars/

Sunce se ponovo budi

Sunce je imalo vrlo malo aktivnosti posljednjih godina, ali površina zvijezde sada počinje erumpirati, izbacujući nabijene čestice prema Zemlji. Početkom studenog, niz solarnih baklji pokrenuo je geomagnetsku oluju na našem planetu.

Ovakve erupcije poznate su pod nazivom koronalno izbacivanje mase. To je oblak solarnog materijala od milijardu tona s magnetskim poljem. Sunce s vremena na vrijeme otpusti ovakve mlazove energetskih čestica u Sunčev sustav. Ako ovaj materijal krene prema Zemlje, on stupa u interakciju s magnetskim poljem našeg planeta i uzrokuje ozbiljne poremećaje. Može doći do blještavih aurora, ali i do kvara na satelitima, pada električne infrastrukture, požara i sl.

https://kozmos.hr/sunce-ispucalo-veliku-suncevu-baklju-iz-pjege-okrenute-prema-zemlji/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Urrutia D. E. (30. prosinca 2021.), The 10 biggest space science stories of 2021, Space.com (pristup 4. siječnja 2022.)


Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.