kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Supernova koju su vidjeli kineski astronomi iz 12. stoljeća identificirana u dubokom svemiru
Svemir

Supernova koju su vidjeli kineski astronomi iz 12. stoljeća identificirana u dubokom svemiru

objavljeno

Do danas su astronomi otkrili samo još jedan ostatak supernove ovog rijetkog tipa.

Astronomi su pronašli ostatak supernove koji su kineski i japanski promatrači primijetili na nebu davne 1181. godine. Pokazalo se da supernova pripada rijetkom tipu Iax i, najvjerojatnije, rezultat je sudara dva bijela patuljka, što je čini jedinstvenim objektom za daljnja proučavanja.

Astronomi su otkrili ostatak supernove koji je uočen prije gotovo 900 godina: sve što trebate znati

Supernove na Mliječnoj stazi

Tijekom prošlog tisućljeća, samo je pet svijetlih supernova opaženo na Mliječnoj stazi. Izbijanje koje su 6. kolovoza 1181. godine zabilježili kineski i japanski astronomi, koji su na nebu vidjeli novu zvijezdu, po sjaju usporedivu sa Saturnom, koja je ostala vidljiva 185 dana. Prije se mislilo da je Plerion ostatak ove supernove.

Dob

Međutim, kada je u pitanju G130.7 + 3.1 (poznatiji kao SN 1181), astronomi su procijenili starost ove nebule na 7000 godina, na temelju radijskih opažanja tijekom više od dvadeset godina. Istodobno, starost njegova pulsara procijenjena je na 5400 godina.


Najmlađa supernova s ​​ostatkom

Time je SN 1181 postao najmlađa galaktička supernova bez dokazanog ostatka, što astronomima ne daje mogućnost točnog određivanja vrste supernove, a time ni mehanizma eksplozije i svojstva zvijezde predka.

Maglina Pa30

Grupa astronoma na čelu s Andreasom Ritterom sa Sveučilišta u Hong Kongu izvijestila je da su 1181. godine uspjeli pronaći ostatak supernove – bila je to nebula Pa30.

Analiza podataka

U svojoj potrazi, znanstvenici su koristili viševalne podatke promatranja sa zemaljskih teleskopa GTC (Gran Telescopio Canarias) i WIYN te svemirskih teleskopa Gaia, Swift, XMM-Newton, WISE i GALEX, kao i povijesna izvješća kineskih i japanskih astronoma.

Pa30 se širi

Pa30 je otkriven 25. kolovoza 2013., a nebula je svijetao izvor difuznih X-zraka. Šire se brzinom od preko 1100 km u sekundi, a središnja zvijezda siromašna je vodikom i helijem i ima jedinstven linijski spektar zračenja. Sama nebula bogata je neonom, magnezijem, silicijem i sumporom.

https://kozmos.hr/eksplozija-stara-40-000-godina-poljuljala-duboki-svemir/

Neobična vrsta supernove

Sve to ukazuje na neobičnu vrstu supernove – Iax, koja se smatra vrlo rijetkom. Do danas je poznat samo jedan potvrđeni ostatak galaktičke supernove ovog tipa, vjeruje se da se radi o termonuklearnoj eksploziji bijelog patuljka, tijekom koje ona nije potpuno uništena.

Bijeli patuljci

U ovom slučaju eksploziju je najvjerojatnije izazvao sudar dva bijela patuljka.

Udaljenost

Uzmemo li u obzir da je udaljenost do Pa 30 2,3 kiloparseka, a procjena promjera nebule 2,2 parseka, tada je kinematička starost nebule oko 990 godina.

Položaji

U kombinaciji s dosljednošću između položaja nebule i položaja nove koju su vidjeli stari astronomi, to omogućuje da se ustvrdi da je ostatak supernove iz 1181 doista pronađen i da je drugi galaktički predstavnik tipa Iax. Tako znanstvenici imaju jedinstvenu priliku detaljno proučiti ostatak i naučiti mnogo o ovoj vrsti supernove.


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Carter, J. (2021, September 16). A supernova that stunned stargazers in the year 1181 has finally been found-and it’s a ‘zombie’ star. Forbes.
 Ritter, A., Parker, Q. A., Lykou, F., Zijlstra, A. A., & Guerrero, M. A. (2021, September 15). The Remnant and Origin of the Historical Supernova 1181 AD. The Astrophysical Journal Letters.
• ScienceDaily. (2021, September 15). Astronomers solve 900-year-old COSMIC mystery SURROUNDING chinese supernova Of 1181ad.
• Tonkin, S. (2021, September 15). Supernova first spotted over China in 1181 is solved after 900 years. Daily Mail Online.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.