kozmos.hr
Jeste li znali?

Što uzrokuje stalno otvaranje ogromne rupe u antarktičkom ledu?

Što uzrokuje stalno otvaranje ogromne rupe u antarktičkom ledu?
objavljeno

Maud Rise polinija povremeno se pojavljuje u antarktičkom ledu još od 1970-ih, a klimatolozi su napokon pronašli odgovor.


Znanstvenici su otkrili što uzrokuje ponavljajuće otvaranje rupe veličine Švicarske u antarktičkom morskom ledu. Prvi su put primijetili Maud Rise poliniju 1974. i 1976. godine u Weddellovu moru, a od tada se povremeno pojavljivala na istom mjestu, u različitim veličinama, ponekad nestajući godinama. To je znanstvenike zbunjivalo, jer nisu mogli utvrditi točne uvjete za njezino formiranje.

Tijekom 2016. i 2017. godine, otvorila se golema rupa veličine 80.000 četvornih kilometara koja je trajala nekoliko tjedana kroz obje zime, omogućujući istraživačima da temeljitije prouče fenomen i riješe 50-godišnji misterij. Svoja otkrića objavili su 1. svibnja u časopisu Science Advances.

“Godine 2017. prvi smo put u Weddellovu moru imali tako veliku i dugotrajnu poliniju od 1970-ih,” izjavio je Aditya Narayanan, glavni autor i postdoktorski istraživač na Sveučilištu Southampton.


Kada se ljeto u Antarktiku pretvori u zimu, morski led širi se sa svoje minimalne površine od oko 3 milijuna četvornih kilometara na 18 milijuna četvornih kilometara, prekrivajući 4% Zemljine površine nepravilnim, porculansko-bijelim pločama.

Većina tog leda nastaje tijekom dugih polarnih noći na plutajućem ledenom šelfu oko kontinenta. Rupe u ledu, polinije, formiraju se kada jaki vjetrovi iz unutrašnjosti razdvoje ledene ploče. Hladni vjetrovi također zamrzavaju dodatnu morsku vodu unutar polinija, povećavajući ledeni sloj.

Maud Rise polinija

No, u otvorenom oceanu, daleko od obalnih vjetrova gdje se formira Maud Rise polinija, rupe u morskom ledu rijetke su. Ovo, zajedno sa značajnim smanjenjem ukupne količine leda u južnom oceanu, potaknulo je znanstvenike da istraže koji uvjeti omogućuju nastanak Maud Rise polinije.

Da bi riješili misterij, analizirali su podatke sa satelita, autonomnih plovaka i označenih morskih sisavaca, kao i prethodna istraživanja. Otkrili su da je tijekom 2016. i 2017. godine kružni tok Weddellova mora, poznat kao Weddellov vrtlog, bio jači nego inače, omogućujući podvodnim strujama da približe sol i toplinu površini.

Maud Rise polinija nalazi se u blizini podvodne planine Maud Rise. Zbog jačih struja 2016. i 2017. godine, sol se nakupljala oko ove podmorske planine, dok su vjetrovi stvorili efekt vijka koji je povukao slaniju vodu prema površini. Ta je sol snizila točku smrzavanja površinske vode, omogućujući da Maud Rise polinija nastane i opstane.

Novo je otkriće ključno za razumijevanje Antarktike i utjecaja na globalni ocean. Klimatske promjene već pojačavaju vjetrove s južnog kontinenta, što bi moglo uzrokovati više polinija u budućnosti. U međuvremenu, 40% svjetskih voda potječe s antarktičke obale, čineći ovo područje ključnim za regulaciju regionalne klime.

“Polinije mogu ostaviti svoj trag u vodi godinama nakon formiranja, mijenjajući tokove i način na koji struje prenose toplinu prema kontinentu,” rekla je Sarah Gille, suautorica studije i profesorica klimatologije na Sveučilištu Kalifornija u San Diegu. “Guste vode koje se formiraju ovdje mogu se proširiti diljem globalnog oceana.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.