kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • ‘Solar Orbiter’ približava se Suncu više nego ijedna letjelica do sad
Svemir

‘Solar Orbiter’ približava se Suncu više nego ijedna letjelica do sad

An artist's depiction of the joint NASA-European Space Agency Solar Orbiter at work studying the sun. (Image credit ESA-Medialab)
autor
objavljeno

Svemirska letjelica ‘Solar Orbiter’ juri prema svom prvom i povijesnom bliskom prolasku pored Sunca koji će se dogoditi 26. ožujka ove godine.

Solar Orbiter i susret sa Suncem

Sunce ispušta stalan tok čestica u svemir – poznat kao solarni vjetar koji nosi Sunčevo magnetsko polje u svemir, gdje može stupiti u interakciju s planetima kako bi stvorio aurore i poremetio električnu tehnologiju.

Magnetska aktivnost na Suncu, koja se često odvija iznad sunčevih pjega, može stvoriti udare vjetra pojačavajući ove učinke.

Ovo ponašanje poznato je kao svemirsko vrijeme, a znanstvenici će koristiti podatke koje Solar Orbiter prikupi kako bi ga proučili na jedinstven način. Spoznaje će kombinirati s podatcima drugih letjelica (bližih Zemlji).

Instrumenti za daljinsko ispitivanje Solar Orbitera također bi mogli točno odrediti porijeklo bilo kojeg događaja na površini Sunca. Takva ‘znanost o povezanosti’ jedan je od glavnih pokretača misije Solar Orbiter.


Važnost Orbitera

Čak i ako se ne tijekom približavanja Orbitera ne dogodi nikakav veliki događaj, podatci koje će letjelica prikupiti svejedno će biti važni za spoznavanje evolucije paketa solarnog vjetra dok putuje prema van u Sunčev sustav.

Zbog svog položaja i relativne blizine Zemlji, Solar Orbiter je do sada bio u mogućnosti ostati u gotovo kontinuiranom kontaktu, šaljući velike količine podataka. Obrada se također odvija brzo.

Primjerice, podatci magnetometra se obrađuju unutar otprilike 15 minuta nakon što su snimljeni. Tih 15 minuta čak uključuje tri i pol minute koje su potrebne da signali prijeđu prostor između letjelice i zemaljske stanice.

Prvi koraci prema ‘nadziranju’ Sunca

Dana 10. veljače, ESA je svoju nadolazeću svemirsku vremensku misiju preimenovala iz Lagrangea u ESA Vigil. Lansiranjem negdje sredinom desetljeća, letjelica će biti solarni čuvar, koji će neprestano pratiti Sunce u potrazi za nepredvidivom magnetskom aktivnošću kako bi se infrastruktura Zemlje, sateliti, stanovnici i istraživači svemira mogli zaštititi od ovih nepredvidivih događaja.

Solar Orbiter je trenutno oko 75 milijuna kilometara udaljen od Sunca, a Daniel Müller – znanstvenik projekta Solar Orbiter – pojašnjava da „od ove točke nadalje, ‘ulazimo u nepoznato’ što se tiče promatranja Sunca Solar Orbitera.“

26. ožujka, Solar Orbiter će biti na manje od jedne trećine udaljenosti od Sunca do Zemlje. Letjelica je – dakako – dizajnirana da preživi ovakve bliske susrete s zvjezdanim središtem našeg sustava kroz dulje vrijeme.

Solar Orbiter približit će teleskope visoke rezolucije bliže Suncu nego ikada prije. Zajedno s podatcima i slikama s drugih instrumenata Solar Orbitera, oni bi mogli otkriti više informacija o minijaturnim bakljama koje je misija otkrila na svojim prvim slikama.

Otkrića slijede

„Ono čemu se najviše radujem jest saznati mogu li ove dinamičke značajke koje vidimo u Extreme Ultraviolet Imager-u probiti put do solarnog vjetra ili ne,“ rekla je Louise Harra.


Instrumenti Solar Orbitera (©NASA/ESA).
Instrumenti Solar Orbitera (©NASA/ESA).

Da bi to učinio, Solar Orbiter će koristiti svoje instrumente za daljinsko otkrivanje, poput EUI, za snimanje Sunca, a svoje in-situ instrumente za mjerenje solarnog vjetra dok prolazi pored letjelice.

Prolaz perihela 26. ožujka jedan je od glavnih događaja u misiji. Svih deset instrumenata radit će istovremeno kako bi prikupili što više podataka.

Kineski orbiter na Marsu šalje selfie video za kinesku Novu godinu

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus (7. ožujka 2022.), „Solar Orbiter crosses the Earth-Sun line as it heads for the Sun,“ esa.int (pristup 10. ožujka 2022).

Elizabeth Howell (9. ožujka 2022.), „The sun readies for its close-up as Europe’s Solar Orbiter approaches,“ space.com (pristup 10. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.