kozmos.hr
Znanost

Rimski mačevi stari 1900 godina pronađeni u špilji

Rimski mačevi stari 1900 godina pronađeni u špilji. YouTube
objavljeno

Tijekom istraživanja pećine uz Mrtvo more koja se na prvi pogled činila nevažnom, Izraelski arheolozi pronašli su nevjerojatno dobro očuvane rimske mačeve, koji su zadržali svoju oštrinu kao da su tek nedavno sklonjeni, iako su stari 1900 godina.

Pretpostavlja se da su ovi mačevi sakriveni kao ratni plijen tijekom burnog razdoblja u kojem bi samo posjedovanje takvih rimskih oružja za neke značilo smrtnu kaznu. Eitan Klein, povezan s Projektom istraživanja Judejske pustinje, pod okriljem Izraelske uprave za antikvitete, otkrio je mjesto pronalaska — tajnovitu pećinu smještenu u Judejskoj pustinji, nedaleko od Mrtvog mora. Objavljena video snimka detaljno prikazuje proces ekstrakcije mačeva, koji su bili pažljivo sklonjeni u pukotinama pećine.

Dr. Eithan Klein, u ime Izraelske uprave za antikvitete, istaknuo je značaj otkrića, navodeći: “Nalazi ovako izvanredne očuvanosti su rijetkost u Izraelu.” Mačevi, na opće iznenađenje, imali su drške od kože i drva, drvene korice i čelične oštrice koje su nevjerojatno dobro sačuvane unatoč dva tisućljeća provedena u pustinjskim uvjetima.


Povijesna relikvija

Eli Escusido, iz Izraelske uprave za antikvitete, opisao je očuvanost mačeva kao nevjerojatnu, primjećujući kako izgledaju “kao da su tek nedavno sakriveni.”

Uz mačeve, tim je otkrio i rimski pilum, specifično koplje koje su rimski vojnici često koristili tijekom boravka u Judeji.

Skrivanje ovih oružja daje uvid u povijesne periode. Klein sugerira da bi ovi mačevi mogli biti povezani s Pobunom Bar Kokhbe, koja se dogodila oko 132–135. pr. Kr. No, istraživanje se nastavlja s ciljem razotkrivanja točnog podrijetla, majstora koji su ih izradili, te povijesnog konteksta kojem pripadaju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.