kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Problemi s Hubblom: NASA još uvijek nije otkrila što uzrokuje računalne probleme na teleskopu
Svemir

Problemi s Hubblom: NASA još uvijek nije otkrila što uzrokuje računalne probleme na teleskopu

Astronauti su posljednji put posjetili Hubble 2009. godine prilikom  pete i posljednje misije servisiranja. Izvor: insider.com
objavljeno

Svemirski teleskop koji vam je donio zapanjujuće fotografije Sunčevog sustava i obogatio razumijevanje kozmosa u posljednja tri desetljeća sada se mora nositi sa tehničkim greškama.

Greška na kompjuteru

Znanstvenici iz NASA-e kažu da je računalo svemirskog teleskopa Hubble, koje upravlja znanstvenim instrumentima svemirske letjelice, iznenada palo 13. lipnja. Bez njega instrumenti na brodu namijenjeni snimanju slika i prikupljanju podataka trenutno ne rade.

Znanstvenici su proveli niz testova na neispravnom računalnom sustavu, ali još ne znaju što je pošlo po zlu.

Izvor: Wikimedia Commons.
Svemirski teleskop Hubble nastao je suradnjom NASA-e i ESA-e. Teleskop se nalazi u orbiti još od 1990. godine. Izvor: Wikimedia Commons.

Problem nepristupačnosti

“To je problem pokušaja popravljanja nečega što kruži 400 kilometara iznad vaše glave umjesto u vašem laboratoriju”, rekao je Paul Hertz, direktor astrofizike za NASA-u.

“Da je ovo računalo u laboratoriju, posvuda bismo priključili monitore i testirali ulaze i izlaze te bismo vrlo brzo dijagnosticirali u čemu je problem”, rekao je. “Sve što možemo učiniti je poslati naredbu iz našeg ograničenog skupa naredbi, zatim vidjeti koji podaci izlaze iz računala i poslati ih na analizu.”

Hubble-ov nasljednik, teleskop James Webb, mogao bi biti lansiran krajem ove ili početkom sljedeće godine. Izvor: W
Hubble-ov nasljednik, teleskop James Webb, mogao bi uskoro biti lansiran (prema NASA-inim predviđanjima to bi se moglo dogoditi krajem ove ili početkom sljedeće godine). Izvor: i.insider.com

NASA je testirala različite teorije

Isprva su se NASA-ini znanstvenici pitali je li kriv memorijski modul na Hubblu. U utorak je agencija pak rekla da istražuje je li problem stvorio središnji procesorski modul računala (CPM) ili njegov hardver standardnog sučelja (STINT) koji CPM-u pomaže u komunikaciji s drugim komponentama.

Hertz tvrdi da je pretpostavka, iako neprovjerena, bila tehnički problem “kvara nasumičnih dijelova” negdje na računalnom sustavu koji je izgrađen 1980-ih, a lansiran u svemir 1990.

Zastarjela računala

NASA-ina letjelica obavila je letački posjet najvećem mjesecu u Sunčevom sustavu. “To su vrlo primitivna računala u usporedbi s onim što je u vašem mobitelu, ali problem je što ih ne možemo dodirnuti ili vidjeti.”

Većina Hubble-ovih komponenata ima suvišne sigurnosne kopije, pa kad znanstvenici shvate određenu komponentu koja uzrokuje problem s računalom, mogu se daljinski prebaciti na njezin rezervni dio.

“Osnovno je pravilo da kada nešto funkcionira, to ni ne promijenite”, rekao je Hertz. “Željeli bismo promijeniti što manje stvari prilikom vraćanja Hubble-a u službu.”

Teleskop i dalje može raditi bez računala

Instrumenti s kojima računalo radi – poput napredne kamere koja snima slike prostora te Spektrografa Cosmic Origins koji mjeri udaljene izvore ultraljubičastog svjetla – trenutno su u “sigurnom načinu rada” odnosno ne rade.

Sam teleskop, koji radi preko drugog sustava, nastavio je raditi usmjeravanjem ka različitim dijelovima neba prema zadanom rasporedu. “Razlog zašto to radimo je taj što teleskop nastavlja mijenjati orijentaciju u odnosu na Sunce na način koji smo planirali i koji održava toplinsku stabilnost teleskopa održavajući ga na pravoj temperaturi”, rekao je Hertz.

https://kozmos.hr/9-intrigantnih-fotografija-teleskopa-hubble/

Zadnji posjet Hubble-u bio je 2009. godine

Astronauti su posljednji put posjetili Hubble 2009. godine prilikom  pete i posljednje misije servisiranja.

Hertz je rekao da, s obzirom da je Hubble dizajniran za opsluživanje svemirskog broda, a flota svemirskih brodova je odavno umirovljena, ne postoje budući planovi za njegovo servisiranje.

Izvori:

Rogers K. (25.6.2021.), Universe, we have a problem: NASA’s investigating an outage on the Hubble Space Telescope, CNN.com

Hernandez J. (23.6.2021.), Hubble Trouble: NASA Can’t Figure Out What’s Causing Computer Issues On The Telescope, npr.org

Anonymus (22.6.2021.), Računalni problemi pogodili svemirski teleskop Hubble, Geek.hr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube